Simon Bosch Simon Bosch
15/06/2022 20:37 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/06/2022 20:37

Grootste Rentestijging Sinds 1994: Gevolgen Voor Crypto?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Grootste Rentestijging Sinds 1994: Gevolgen Voor Crypto?

Foto: MDart10/Shutterstock

De Federal Reserve zit in een lastig parket. De inflatie is hoger dan ooit, maar eigenlijk kan de economie ook niet zomaar afgeremd worden. De centrale bank van de Verenigde Staten heeft nu eieren voor zijn geld gekozen door de rente te verhogen. Zó veel zelfs dat de toename sinds 1994 niet zo groot is geweest.

Crypto koning ‘SBF’ gaat in hoger beroep tegen 25-jarige celstraf
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Grootste stijging sinds 1994

Om precies te zijn is de rente met 0,75% gestegen – 75 basis points in jargon. De Federal Funds Rate die als een soort benchmark dient en direct invloed heeft op wat commerciële banken doen komt hierdoor tussen de 1,5% en de 1,75% te liggen. Dat is niet veel, maar slechts een paar maanden geleden stond deze nog op nul.

De Amerikaanse centrale bank verklaarde ook dat de rente eind dit jaar op ongeveer 3% moet komen te liggen. Althans, dat is het doel. Over het algemeen is de centrale bank te ambitieus en ‘breekt’ er iets in het financiële systeem. Dat signaleert dan een omslag in het beleid.

Business Insider heeft nagerekend dat de stijging drie keer zo snel is als normaal gesproken. De toename van 0,75% is sinds 1994 niet gezien, toen de Tequila-crisis uitbrak en de centrale bank ook moest ingrijpen. De inflatie in de VS is sinds 1981 niet zo hoog geweest.

Advertentie

Grote gevolgen voor crypto

0,75% klinkt misschien enorm weinig, maar de gevolgen gaan enorm zijn. Het betekent aan de ene kant dat de Fed bereid is om de inflatie harder te bestrijden. Aan de andere kant houdt het in dat het veel duurder zal worden om geld te lenen. Schuld is waar de economie nou eenmaal op draait, dus dit zal een grote impact hebben op financiële markten.

Op het moment van schrijven reageren beurzen er positief op. Die zien de maatregel momenteel als een teken dat de inflatie minder zal worden. Dat is in theorie goed voor aandelen en cryptocurrencies. Maar vermoedelijk zal dat van korte duur zijn. Hogere rentes zijn nou eenmaal een rem op de economie, en ook in meerdere mate op financiële markten.

Na verloop van tijd zullen mensen de realiteit mogelijk onder ogen komen. Cryptocurrencies hebben nog nooit in een echte optrend gezeten als de Federal Reserve aan de teugels trok, benadrukte CryptoWhale begin vorige maand op Twitter. Totdat de Federal Reserve het rustiger aan doet ligt het voor de hand dat de markten nog wel even zullen dalen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie