Tim Kamp Tim Kamp
23/02/2024 22:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 18:53

Hackers achter aanval op KNVB ontmanteld, 200 crypto wallets bevroren

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: DarSzach/Shutterstock

In de wereld van cybercriminaliteit heeft de politie een grote klap toegebracht aan de beruchte gijzelsoftwarebende LockBit. Deze groep, die bekend staat om hun verwoestende cyberaanvallen, werd onlangs ontmanteld na een intensieve operatie van wetshandhavers.

Trump kiest pro-crypto senator als zijn vicepresident
Trump kiest pro-crypto senator als zijn vicepresident

Europa pakt hackersgroep keihard aan

LockBit kwam in de schijnwerpers vanwege hun beruchte praktijken van ransomware-aanvallen. Daarbij dringen ze systemen van bedrijven over de hele wereld binnen en gijzelen ze gegevens in ruil voor losgeld. Deze aanvallen veroorzaken aanzienlijke financiële schade en verstoringen voor talloze slachtoffers, variërend van kleine bedrijven tot grote multinationals. Maar nu lijkt het tij te keren voor deze cybercriminelen, aangezien de politie met succes hun activiteiten heeft ingeperkt.

De ontmanteling van LockBit kwam tot stand na een grondig onderzoek en samenwerking tussen internationale wetshandhavingsinstanties. De politie sloeg samen met de Amerikaanse en Britse veiligheidsdienst de handen in een om de hackgroep voor goed neer te halen. Het resultaat? Twee arrestaties, 14.000 geblokkeerde accounts en een overname van de hoofdwebsite. Dat meldt onderzoeksorganisatie Europol volgens de officiële kanalen.

De aanval op de hackersgroep, bekend onder operatie Cronos, staat onder leiding van de Britse National Crime Agency (NCA). De NCA houdt zich bezig met de bestrijding van georganiseerde misdaad, daar waar Europol verantwoordelijk is voor de samenwerking tussen de politiediensten.

Advertentie

Lockbit raakt controle kwijt en verliest cryptowallets

Hoofd van de NCA, Graeme Biggar, is zeer te spreken over de ontwikkelingen van operatie Cronos.

“Door onze nauwe samenwerking hebben we de hackers gehackt. We hebben de controle over hun infrastructuur overgenomen, hun broncode in beslag genomen en sleutels verkregen waarmee slachtoffers hun systemen kunnen ontsleutelen.”

De NCA heeft controle over kunnen nemen van het platform dat de hackers gebruikte voor de cyberaanvallen. Daarnaast hebben ze de website overgenomen die actief was op het dark web. Deze website werd door Lockbit ingezet om de namen van slachtoffers te publiceren. Nu zet de wetshandhavingsinstantie van het Verenigd Koninkrijk deze website in om informatie vrij te geven over de acties van Lockbit.

Europol weet verder de melden dat er zo’n 200 cryptowallets zijn bevroren die aan de criminele organisatie gelinkt zijn. Eerder kwam de hackersgroep in het nieuws vanwege de hack op de Nederlandse voetbalbond, de KNVB. Zij betaalden naar verluid uiteindelijk 1 miljoen euro aan losgeld om de persoonsgegevens van de medewerkers te beschermen.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie