Tim Kamp Tim Kamp
23/02/2024 22:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 18:53

Hackers achter aanval op KNVB ontmanteld, 200 crypto wallets bevroren

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: DarSzach/Shutterstock

In de wereld van cybercriminaliteit heeft de politie een grote klap toegebracht aan de beruchte gijzelsoftwarebende LockBit. Deze groep, die bekend staat om hun verwoestende cyberaanvallen, werd onlangs ontmanteld na een intensieve operatie van wetshandhavers.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Europa pakt hackersgroep keihard aan

LockBit kwam in de schijnwerpers vanwege hun beruchte praktijken van ransomware-aanvallen. Daarbij dringen ze systemen van bedrijven over de hele wereld binnen en gijzelen ze gegevens in ruil voor losgeld. Deze aanvallen veroorzaken aanzienlijke financiële schade en verstoringen voor talloze slachtoffers, variërend van kleine bedrijven tot grote multinationals. Maar nu lijkt het tij te keren voor deze cybercriminelen, aangezien de politie met succes hun activiteiten heeft ingeperkt.

De ontmanteling van LockBit kwam tot stand na een grondig onderzoek en samenwerking tussen internationale wetshandhavingsinstanties. De politie sloeg samen met de Amerikaanse en Britse veiligheidsdienst de handen in een om de hackgroep voor goed neer te halen. Het resultaat? Twee arrestaties, 14.000 geblokkeerde accounts en een overname van de hoofdwebsite. Dat meldt onderzoeksorganisatie Europol volgens de officiële kanalen.

De aanval op de hackersgroep, bekend onder operatie Cronos, staat onder leiding van de Britse National Crime Agency (NCA). De NCA houdt zich bezig met de bestrijding van georganiseerde misdaad, daar waar Europol verantwoordelijk is voor de samenwerking tussen de politiediensten.

Advertentie

Lockbit raakt controle kwijt en verliest cryptowallets

Hoofd van de NCA, Graeme Biggar, is zeer te spreken over de ontwikkelingen van operatie Cronos.

“Door onze nauwe samenwerking hebben we de hackers gehackt. We hebben de controle over hun infrastructuur overgenomen, hun broncode in beslag genomen en sleutels verkregen waarmee slachtoffers hun systemen kunnen ontsleutelen.”

De NCA heeft controle over kunnen nemen van het platform dat de hackers gebruikte voor de cyberaanvallen. Daarnaast hebben ze de website overgenomen die actief was op het dark web. Deze website werd door Lockbit ingezet om de namen van slachtoffers te publiceren. Nu zet de wetshandhavingsinstantie van het Verenigd Koninkrijk deze website in om informatie vrij te geven over de acties van Lockbit.

Europol weet verder de melden dat er zo’n 200 cryptowallets zijn bevroren die aan de criminele organisatie gelinkt zijn. Eerder kwam de hackersgroep in het nieuws vanwege de hack op de Nederlandse voetbalbond, de KNVB. Zij betaalden naar verluid uiteindelijk 1 miljoen euro aan losgeld om de persoonsgegevens van de medewerkers te beschermen.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie