Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
05/02/2024 14:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/02/2024 12:44

Hester ‘Crypto Mom’ Peirce uit felle kritiek over ‘gag rule’ van SEC

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hester

Foto: Tada Images/Shutterstock

Hester Peirce, commissielid van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), staat in de wereld van digitale activa ook bekend staat als de ‘crypto mom’ vanwege haar positieve houding ten opzichte van de crypto-sector.

De SEC heeft onlangs een voorstel om de zogenaamde ‘gag rule’ te wijzigen afgewezen, een beslissing waarmee Peirce het niet mee eens is. In een blogartikel beweert zij dat deze regel het Amerikaanse publiek verbiedt kritiek te uiten op de overheid.

Crypto kan Biden alsnog de winst op Trump bezorgen, zegt belangengroep
Crypto kan Biden alsnog de winst op Trump bezorgen, zegt belangengroep

Wie is Hester ‘crypto mom’ Peirce ?

Peirce is een Amerikaanse juriste en sinds 2018 commissielid bij de SEC. Ze is door toenmalig president Donald Trump benoemd en trad voor het eerst in functie in januari 2018.

Peirce staat bekend om haar kritische houding ten opzichte van de toezichthouder waar ze voor werkt. Ze heeft zich gepositioneerd als een voorstander van innovatie in de financiële sector, en voornamelijk van crypto.

Zo was zij al jarenlang van mening dat de SEC een bitcoin (BTC) ETF moest goedkeuren.

Advertentie

Crypto mom is kritisch over ‘gag rule’

Sinds 1972 hanteert de SEC de gag rule. Het verbiedt bedrijven, die een schikking met de SEC treffen, om publiekelijk de beschuldigingen tegen hen te ontkennen.

Deze regel is bedoeld om de integriteit van de regelgeving te handhaven door te verzekeren dat schikkingen niet worden ondermijnd door publieke ontkenningen, wat klokkenluiders beschermt en het melden van mogelijke overtredingen aan de SEC aanmoedigt.

De New Civil Liberties Alliance (NCLA) heeft bij de SEC aangedrongen op een herziening van de gag rule. De NCLA vraagt de SEC om de regels aan te passen zodat mensen die een overeenkomst met hen sluiten, zelf kunnen kiezen of ze de beschuldigingen accepteren, ontkennen, of geen mening geven.

Dit zou het mogelijk maken voor individuen om meer openlijk hun standpunt over de zaak te delen, zonder de uitkomsten van de overeenkomst te beïnvloeden. De SEC heeft echter het verzoek afgewezen. De toezichthouder vond de argumenten niet overtuigend genoeg en stelt dat de gag rule past binnen haar bevoegdheid om te bepalen hoe het handhavingstaken en schikkingen uitvoert

Peirce is echter van mening dat dit beleid de geloofwaardigheid van de regelgeving aantast en problemen veroorzaakt met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in de Amerikaanse grondwet.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Advertentie