Simon Bosch Simon Bosch
27/07/2022 14:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/07/2022 14:08

IMF: donkere wolken boven economie en crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
IMF: donkere wolken boven economie en crypto

Foto: Bumble Dee / Shutterstock.com

Financiële instituten en overheden zijn tegenwoordig regelmatig positief over cryptocurrencies. Maar het economische weer moet er helaas wel naar staan. Het International Monetary Fund (IMF) denkt dat het slecht weer gaat worden.

Crypto is het ‘moeilijkste probleem’ in de geschiedenis van software
Crypto is het 'moeilijkste probleem' in de geschiedenis van software

Somberheid en onzekerheid

Dat schrijft het instituut in het World Economic Outlook Update voor juli. Voor de rest van het jaar verwacht het IMF ‘meer somberheid en meer onzekerheid’, nu risico’s uit China en Rusland steeds meer vorm beginnen te krijgen. Dat heeft een aantal oorzaken. Zo is de inflatie hoger dan verwacht, zeker in de Verenigde Staten en Europa. Ook corona-uitbraken in China en de hierdoor ingestelde lockdowns zijn een belangrijke factor, net als de oorlog in Oekraïne.

Het IMF verwacht dat dit nog wel even zo door zal gaan. De wereldwijde economische groei was in 2021 nog maar liefst 6,1%, toen de wereld net uit de pandemie kwam. De groei van dit jaar moet uitkomen op 3,2%. Verder is de verwachting dat het strakke beleid van centrale banken zal blijven, wat de economische groei in 2023 moet verlagen naar slechts 2,9%. Dat moet de inflatie op den duur drukken, simpelweg doordat de vraag naar de rap duurder wordende goederen lager wordt.

Verder denkt het IMF aan bepaalde risico’s die nog niet duidelijk zijn. Zo zou de Russische export van gas naar Europa helemaal kunnen stoppen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de sancties die Rusland zijn opgelegd. In ontwikkelende landen kunnen schulden een probleem worden door het strakkere beleid van centrale banken. In China vormen de lockdowns en de situatie rondom vastgoed nog steeds een economisch probleem, en ook kan ‘geopolitieke fragmentatie’ wereldwijd voor minder handel en samenwerking zorgen.

Advertentie

Ook slecht nieuws voor crypto

Dit alles is geen goed nieuws voor cryptocurrencies. In theorie presteren crypto-activa het beste in een stabiele wereld waarin landen goed met elkaar samenwerken en waarin centrale banken de teugels laten vieren. Genoeg economische groei helpt natuurlijk ook een hoop. Op dit moment zitten we in exact de tegenovergestelde situatie, en crypto blijft natuurlijk risicovol.

Cryptovaluta, of ‘crypto-activa’ zoals het IMF ze noemt, komen in het rapport maar een paar keer voor. Het IMF benadrukt dat veel digitale activa hard zijn gedaald de afgelopen maanden, maar tot nu toe vormen ze geen bedreiging voor de rest van het financiële systeem.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
Advertentie