Thom Derks Thom Derks
04/12/2022 17:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/12/2022 17:30

Indiase digitale munt faalt bankiers te overtuigen in eerste test

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Indiase digitale munt faalt bankiers te overtuigen in eerste test

Foto: pixxelstudio91/Shutterstock

Overal ter wereld lanceren centrale banken de eerste experimenten met de digitale variant van hun fiatvaluta. Op dit moment is India aan de beurt en de bankiers in het land zijn op dit moment nog niet overtuigd van de mogelijkheden van een Indiase central bank digital currency (CBDC).

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Teveel extra werk

Tot nu toe zorgt de digitale roepie vooral voor extra papierwerk bij de bankiers en die zitten daar natuurlijk niet op te wachten. Daarbij kunnen zij op dit moment nog niet echt voordelen bespeuren die de digitale roepie moet opleveren. De bankiers wijzen erop dat de echte voordelen wellicht in het retail- en consumentenverkeer zitten.

Ondertussen is de e-roepie ongeveer één maand gelanceerd voor het groothandel-segment, maar de bankiers zijn er niet tevreden over. Met de digitale roepie moet iedere transactie worden gesetteld door de banken en daar zitten ze niet op te wachten. Dat levert een bak extra werk op, terwijl er weinig voordelen aanzitten.

Met andere woorden, de e-roepie zorgt voor extra werk voor de accoutants van de bank, zonder dat het ze wat oplevert. Het huidige betaalsysteem werkt volgens de bankiers prima op dit vlak en om die reden zou er geen CBDC nodig zijn in het land.

Advertentie

De verwachte voordelen

Het oorspronkelijke idee achter de e-roepie is om voordelen te brengen op het gebied van afwikkelingen. Omdat de digitale munt gedekt is door de centrale bank, zou het niet meer nodig zijn om clearinghouses in te zetten om de boel te garanderen.

In de eerste fase werd de digitale rupee alleen gebruikt voor staatsobligaties op de tweedehands markt. India lanceerde deze pilot voor de digitale versie van de roepie op 1 november van dit jaar. Ondertussen is op 1 december ook de pilot voor commerciële betalingen voor het retail-publiek gelanceerd.

De plannen voor de CBDC werden aan het begin van 2022 al aangekondigd door de Indiase minister van financiën. Volgens premier Narendra Modi is de e-roepie een kans om de digitale economie te versterken en een mogelijk revolutie voor de fintech-sector.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie