Simon Bosch Simon Bosch
13/07/2022 10:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/07/2022 10:20

Iraniërs omzeilden jarenlang sancties via bitcoin beurs Binance

Nieuws
Bizarre wet in Iran legt nadruk op belang van crypto

Foto: jrockdesign/Shutterstock

Iran is sinds 2018 opnieuw onderhevig aan strenge economische sancties van de Verenigde Staten. Toch kon blijkbaar een groepje Iraniërs deze sancties omzeilen via Binance, de grootste cryptocurrency exchange ter wereld.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Iran grijpt naar crypto

Dat schrijft Reuters, die met zeven verschillende Iraanse handelaren heeft gesproken. In 2015 werden sancties nog in eerste instantie opgeheven, omdat het land beloofde geen nucleaire wapens te ontwikkelen. Vervolgens was het voor Iraniërs weer mogelijk om zaken te doen met westerse bedrijven.

Maar in 2018 voerde Donald Trump weer opnieuw zware sancties in, hij beweerde dat het land zich niet hield aan de afspraken. Vervolgens werd het land uit het SWIFT-betalingsysteem voor banken gezet. Dat was op dat moment praktisch de heftigste maatregel die de VS in had kunnen voeren. Het gevolg was enorme inflatie in Iran. Officieel was het geen hyperinflatie, maar volgens sommigen was dit praktisch wel het geval. Een aantal Iraanse investeerders greep daarom naar cryptomunten als bitcoin (BTC).

Advertisement

Binance was nog open voor Iraniërs

Opvallend is dat Iraniërs Binance nog konden gebruiken. Althans, tot en met september 2021. Toen gingen strengere antiwitwasmaatregelen in, waardoor Binance ook deze accounts sloot.

Er waren wat alternatieven, maar geen van allen was zo goed als Binance,’ verklaarde een handelaar aan Reuters. Binance staat al jaren wereldwijd steevast op één qua handelsvolume. De handelaar kon een account aanmaken op Binance omdat identificatie op dat moment nog niet vereist was. Identificatieplicht bestaat inmiddels al langer voor exchanges, ook voor Binance. Toen was echter enkel een e-mailadres nodig.

In een blogpost van afgelopen maart benadrukt de exchange dat het gebruikmaakt van ‘banking-grade antiwitwas-software’. Het bedrijf wilde duidelijk maken dat Russen niet via Binance sancties kunnen omzeilen. Binance zegt echter niets over Iran. Volgens juristen van Reuters hoeft Binance in principe niet aan de sancties te houden, gezien het geen hoofdkwartier in de VS heeft, zo lang dit niet via Binance.US loopt. Toch is duidelijk dat het bedrijf zich aan sanctieregels zo veel mogelijk wil houden, wellicht omdat het vorig jaar nog onder vuur kwam te liggen van toezichthouders.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement