Kevin Schijven Kevin Schijven
24/10/2020 19:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2020 19:04

Kim Jong-Un's hackers stalen $1,5 miljard aan crypto van Zuid-Korea, maar wie gaat er iets aan doen?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Kim Jong-Un's hackers stalen $1,5 miljard aan crypto van Zuid-Korea, maar wie gaat er iets aan doen

In de afgelopen paar jaar zijn meerdere cryptocurrency-exchanges het doelwit geweest van hackers die verbonden zijn aan de Noord-Koreaanse regering, zoals de beruchte Lazarus Group. Vooral bitcoin (BTC) beurzen in Zuid-Korea zijn regelmatig het slachtoffer geweest.
In Zuid-Korea loopt momenteel een discussie over welke overheidsinstantie hier iets aan moet doen. De Zuid-Koreaanse financiële toezichthouder, de Financial Services Commission (FSC), zegt namelijk dat zij geen verantwoordelijkheid dragen voor de crypto die gestolen is door hackers op Zuid-Koreaanse exchanges. Dat meldt het Zuid-Koreaanse FN News op 23 oktober.
De toezichthouder beweert dat cryptobeurzen niet onder zijn jurisdictie vallen, maar geeft daar geen verdere invulling aan. De instantie legt niet uit waarom het niet zijn verantwoordelijkheid is, maar schuift deze door naar het ministerie voor Buitenlandse Zaken (MOFA) en de Korea Communications Commission (KCC).
De MOFA en KCC ontkennen echter ook dat de verantwoordelijkheid bij hen ligt. Zij beweren weer dat deze gewoon bij de FSC ligt, het gaat namelijk om financiële zaken. Congreslid Seong Il-jong is de vertegenwoordiger die vragen over deze situatie stelt, maar het is momenteel onduidelijk hoe deze situatie zich verder zal ontwikkelen en wie uiteindelijk de verantwoordelijk zal dragen.
Verder meldt de publicatie dat Noord-Korea tussen 2015 en 2019 ongeveer $1,5 miljard aan cryptocurrencies heeft gestolen uit Zuid-Koreaanse exchanges, volgens een onderzoek van het Amerikaanse Chainalysis. Naar verluidt wordt dit geld gebruikt om het raketprogramma van Noord-Korea te ondersteunen.
Eerder dit jaar kwam naar buiten dat deze Lazarus Group zich weer op crypto begint te focussen vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie