Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
08/06/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2023 06:00

Luxemburg doet onderzoek naar bescherming van crypto en web3

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Italië stelt €45 miljoen beschikbaar voor blockchain

Foto: Alexandru Chiriac/Shutterstock

Luxemburg gaat van start met een baanbrekende marktonderzoek naar de wereld van crypto en blockchain. Het is gericht op de bescherming van Web3 producten tegen mogelijke antitrust praktijken en dominantie door grote spelers zoals Meta Platforms.

Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump

Blockchain sleutelrol in digitale transitie

Antitrust praktijken verwijzen naar activiteiten die de concurrentie in de vrije markt belemmeren of beperken. Ze zijn meestal illegaal onder de antitrust- of mededingingswetten van veel landen. De Luxemburgse regering erkent de sleutelrol van blockchain in de digitale transitie.

Om het sterke groeipotentieel van de sector te garanderen, voert de mededingingsautoriteit Autorité de la concurrence een marktonderzoek uit. Het onderzoek is gericht op het bevorderen van een effectieve en concurrerende omgeving voor Web3-spelers. Het zal helpen bij het identificeren van mogelijke antitrust overtredingen, waaronder misbruik van een dominante positie.

De studie, die met hulp van professor Thibaut Schrepel aan Universiteit van Amsterdam wordt gerealiseerd, zal concurrerende praktijken tussen Web2 en nieuwe blockchain-bedrijven onderzoeken. De bedoeling van de studie is om toekomstige ontwikkelingen van Web3 te beschermen. De Amsterdamse professor had het volgende te zeggen over het project: 

“Voor zover ik weet, is dit het eerste marktonderzoek dat is uitgevoerd door een regelgevende instantie die tot doel heeft Web3 te beschermen, niet om het aan te vallen.”

Verdere stappen van de Europese Commissie (EU) bestaan uit een beleidspaper over de metaverse. Dit document zal ingaan op de belangen van gezonde concurrentie in de metaverse. 

Advertentie

Luxemburg crypto vriendelijk

Onze buurland blijkt al een tijdje welwillend tegenover crypto ontwikkelingen te staan. Onlangs publiceerde de Luxemburgse PwC tak een rapport. Het toonde aan dat de adoptie van cryptocurrencies nog in een vroeg stadium is, maar dat het een grote groei verwacht in de komende jaren. Uit deenquête onder financiële instellingen bleek dat 18% crypto-assets als een strategische prioriteit beschouwt, terwijl 43% dit verwacht in de komende twee jaar. Daarnaast plant of overweegt 61% om binnen twee jaar met crypto-activa te beginnen, wat wijst op een sterk optimistisch toekomstbeeld voor de crypto-industrie in het land.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie