Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
08/06/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2023 06:00

Luxemburg doet onderzoek naar bescherming van crypto en web3

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Italië stelt €45 miljoen beschikbaar voor blockchain

Foto: Alexandru Chiriac/Shutterstock

Luxemburg gaat van start met een baanbrekende marktonderzoek naar de wereld van crypto en blockchain. Het is gericht op de bescherming van Web3 producten tegen mogelijke antitrust praktijken en dominantie door grote spelers zoals Meta Platforms.

Ethereum adviseur eist megabedrag van $9,6 miljard in zaak tegen VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Blockchain sleutelrol in digitale transitie

Antitrust praktijken verwijzen naar activiteiten die de concurrentie in de vrije markt belemmeren of beperken. Ze zijn meestal illegaal onder de antitrust- of mededingingswetten van veel landen. De Luxemburgse regering erkent de sleutelrol van blockchain in de digitale transitie.

Om het sterke groeipotentieel van de sector te garanderen, voert de mededingingsautoriteit Autorité de la concurrence een marktonderzoek uit. Het onderzoek is gericht op het bevorderen van een effectieve en concurrerende omgeving voor Web3-spelers. Het zal helpen bij het identificeren van mogelijke antitrust overtredingen, waaronder misbruik van een dominante positie.

De studie, die met hulp van professor Thibaut Schrepel aan Universiteit van Amsterdam wordt gerealiseerd, zal concurrerende praktijken tussen Web2 en nieuwe blockchain-bedrijven onderzoeken. De bedoeling van de studie is om toekomstige ontwikkelingen van Web3 te beschermen. De Amsterdamse professor had het volgende te zeggen over het project: 

“Voor zover ik weet, is dit het eerste marktonderzoek dat is uitgevoerd door een regelgevende instantie die tot doel heeft Web3 te beschermen, niet om het aan te vallen.”

Verdere stappen van de Europese Commissie (EU) bestaan uit een beleidspaper over de metaverse. Dit document zal ingaan op de belangen van gezonde concurrentie in de metaverse. 

Advertentie

Luxemburg crypto vriendelijk

Onze buurland blijkt al een tijdje welwillend tegenover crypto ontwikkelingen te staan. Onlangs publiceerde de Luxemburgse PwC tak een rapport. Het toonde aan dat de adoptie van cryptocurrencies nog in een vroeg stadium is, maar dat het een grote groei verwacht in de komende jaren. Uit deenquête onder financiële instellingen bleek dat 18% crypto-assets als een strategische prioriteit beschouwt, terwijl 43% dit verwacht in de komende twee jaar. Daarnaast plant of overweegt 61% om binnen twee jaar met crypto-activa te beginnen, wat wijst op een sterk optimistisch toekomstbeeld voor de crypto-industrie in het land.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie