Simon Bosch Simon Bosch
29/07/2022 12:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/07/2022 12:50

Meta aangeklaagd voor poging tot monopoliseren metaverse

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Metaverse afdeling van Facebook verliest $3.7 miljard dollar in Q3

Foto: Aleem Zahid Khan/Shutterstock

Of je het nou geweldig vindt of er een hekel aan hebt, er bestaat een grote kans dat de metaverse één van de grootste ontwikkelingen van de komende decennia gaat zijn. Er zijn veel bedrijven actief in deze industrie, maar Mark Zuckerbergs Meta (voorheen Facebook) is duidelijk één van de grootste spelers. Zó groot zelfs dat de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) het bedrijf heeft aangeklaagd.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Monopolie op de metaverse

De FTC vindt dat Meta een monopolie probeert te krijgen op de metaverse. Dat schrijft de commissie in een persbericht over de aanklacht. Meta probeerde virtual reality (VR) appontwikkelaar Within Unlimited op te kopen. Dit bedrijf heeft de populaire VR-fitnessapp Supernatural bedacht, wat na de aankoop ook in handen van Meta zou vallen.

Overheden doen graag beroep op het mededingingsrecht, dat in het leven is geroepen om monopolies te voorkomen, zoals Standard Oil, dat begin vorige eeuw zó machtig was dat het zelfs verkiezingen sterk kon beïnvloeden. Steeds vaker zeggen overheden dat bepaalde bedrijven dingen niet mogen, omdat ze dan te veel macht en invloed krijgen. Dat geld met name voor gigantische technologiebedrijven zoals Meta.

Ook in dit geval wil de FTC voorkomen dat Meta ‘eigenaar is van de hele markt’, in dit geval de markt voor metaverse-projecten. De overheidsinstantie benadrukt dat het Meta’s eigen metaverse-tak, die ironisch genoeg Facebook Reality Labs heet, ook al een eigen fitness-app voor in de metaverse heeft. Die zou al genoeg op Supernatural lijken. Er is dus weinig reden voor Facebook om dit bedrijf over te kopen.

Advertentie

Metaverse niet alleen van Meta

Meta is niet alleen het moederbedrijf van Facebook. Het is ook eigenaar van WhatsApp, Messenger en Instagram, die afzonderlijke bedrijfsonderdelen vormen. Goed loopt de metaverse-afdeling nog niet. In het tweede kwartaal verloor het bedrijf maar liefst $2,8 miljard dollar aan omzet. Toch houdt Zuckerberg vol, hij verklaarde in het kwartaalrapport dat het bedrijf nog steeds denkt dat de markt biljoenen waard kan worden.

Daarnaast is de metaverse niet alleen iets waar de grote technologiebedrijven in zitten. Er bestaan ook cryptocurrencies waarvan de achterliggende infrastructuur een metaverse moet worden. Deze worden niet direct bestuurd door grote bedrijven als Meta, Amazon en Google, maar door de mensen die de tokens hebben.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Advertentie