Simon Bosch Simon Bosch
14/05/2023 18:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2023 18:45

Ministerie van Financiën VS heeft binnenkort geen geld meer

Nieuws
Bitcoin koers kwakkelt als gevolg van nieuwe economische cijfers

Foto: rarrarorro/Shutterstock

De Verenigde Staten zijn één van de belangrijkste gespreksonderwerpen van het moment. Het komt niet zo vaak voor, maar overheden kunnen namelijk ook failliet gaan. De Amerikaanse staatsschuld is enorm, maar tegelijkertijd liggen de rentes ook erg hoog. Het budgetteringskantoor van de VS denkt dat de VS in de eerste twee weken van juni niet meer in staat gaan zijn om hun schulden te betalen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Amerikaanse overheid bijna failliet

In een rapport schrijft het Congressional Budget Office (CBO) dat het voor 2023 zo’n 1,5 biljoen dollar (1.500 miljard dollar) tekort komt. Dat is 0,1 biljoen meer dan het begin dit jaar verwachtte. Helaas komt het niet alleen geld tekort, ook zit het tegen het schuldenplafond aan. Dit is een door het Amerikaanse parlement ingestelde limiet voor hoeveel schuld de federale overheid aan mag gaan. Het is controversieel om dit niveau te verhogen omdat de schuld onderdeel is van de publieke sector.

De overheidsinstantie denkt dat als het schuldenplafond niet wordt verhoogd er een flinke kans bestaat dat het tegen juni niet meer in staat is om zijn eigen staatsschuld te betalen. Dit zou namelijk betekenen dat het Ministerie van Financiën de schuld niet meer kan herfinancieren.

Dat herfinancieren moet nu namelijk tegen een erg hoge rente doordat de Federal Reserve de rentes zo hard heeft laten stijgen. De schuld is dus een stuk duurder geworden. Voor 2024 hoopt het CBO op een beetje ademruimte. Er wordt voor volgend jaar namelijk een groei in inkomsten verwacht.

Advertentie

Staatsschuld blijft groeien: goed voor bitcoin?

Helaas denkt het dat het deel van de schuld die de Amerikaanse overheid zelf aanhoudt de komende jaren niet gaat dalen. Dit deel zou eind 2023 98% van het Amerikaanse Bruto Binnenland Product (BBP) zijn, maar tegen 2033 zou dit al 119% zijn. Dat zou het hoogste niveau van de Amerikaanse staatsschuld ooit zijn. Toch valt het relatief gezien nog mee. Zo is deze verhouding in Italië 135,5%, en in Japan is het zelfs 237,1%.

De hoop is dat dit positief gaat zijn voor bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies, want in theorie zou dit voor een hoge inflatie kunnen zorgen. Bitcoin is immers ontstaan na de kredietcrisis van 2008, waarin de angst was dat de overheid van de VS veel inflatie zou veroorzaken door te printen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie