Simon Bosch Simon Bosch
13/02/2022 09:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2022 09:33

Ministerie van Financiën VS: miners en stakers zijn toch géén brokers

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Ministerie van Financiën VS: miners en stakers zijn toch géén brokers

Foto: Natalia Bratslavsky/Shutterstock

In augustus van vorig jaar kwam de overheid van de Verenigde Staten met een wetsvoorstel dat het de cryptomarkt wel erg moeilijk zou maken. Vrijwel iedereen zou dan worden gezien als een broker — waaronder bitcoin (BTC) miners en ethereum (ETH) stakers. Nu heeft het Amerikaanse Ministerie van Financiën (de Treasury Department) besloten om de maatregel niet in te voeren.

Dat schrijft Bloomberg, die een brief geschreven door Treasury Assistant Secretary for Legislative Affairs Jonathan Davidson heeft ingezien. Het wetsvoorstel dat afgelopen augustus zijn weg naar de Senaat vond bestond onder andere uit het idee om ‘brokers’ informatie over al hun transacties naar de IRS te laten sturen, de Amerikaanse belastingdienst. Vrijwel iedereen zou dan onder de categorie ‘broker’ vallen. Alle soorten transacties zouden hier onder vallen, ook bijvoorbeeld buiten een handelsplatform om.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Niet iedereen meer bitcoin ‘broker’

Deze strenge definitie voor de term ‘broker’ wordt nu gedeeltelijk ingetrokken. Miners en stakers vallen er niet meer onder. We kunnen er voorzichtig van uitgaan dat ook de regels voor reguliere retail-investeerders niet zo extreem zullen zijn. Als het wel ingevoerd zou worden, dan zouden de regulaties zó strikt zijn dat het erg ingewikkeld om je geld in crypto te stoppen. Hier zit namelijk aardig wat administratief werk aan verbonden, zoals het opgeven van adresgegevens en namen van betrokkenen. Als het ingevoerd zou worden zou het doen van transacties praktisch onmogelijk worden.

…maar is er een addertje?

Toch is het verstandig om een sceptische blik te behouden. Om precies te zijn staat in de brief “ondergeschikte partijen die geen toegang hebben tot informatie die handig is voor de IRS [de Belastingdienst] hoeven niet te voldoen aan de maatregelen voor brokers”. Reguliere investeerders hebben in sommige gevallen wel degelijk toegang tot dat soort informatie, alhoewel het soms aardig wat moeite zou kosten om het te verkrijgen. De IRS vereist natuurlijk dat Amerikaanse investeerders gewoon hun crypto-inkomsten opgeven bij de overheid.

Inmiddels kunnen we gelukkig wel verwachten dat de maatregelen niet zo draconisch zullen zijn dat ze transacties volledig onmogelijk zouden maken. Waarschijnlijk moeten inwoners van de VS dus gewoon goed opletten op hoe ze hun transacties bijhouden. Uiteraard blijft de term broker gewoon bestaan, ook in het crypto-universum. Met name voor decentrale en peer-to-peer exchanges geldt dat de regulatie nog niet helemaal duidelijk is.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie