Rico Engelbarts
26/11/2018 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/11/2018 15:00

Oeganda onthult plannen voor nieuwe regelgeving voor cryptocurrencies en piramidespelen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
oeganda_onthult_plannen_voor_nieuwe_regelgeving_cryptocurrencies_en_piramidespelen

De Oegandese overheid is van plan nieuwe wetgeving omtrent cryptocurrencies in te voeren om de recente groei van crypto-gerelateerde piramidespelen tegen te gaan in het land, zo meldt het lokale nieuws Independent.
David Bahati, de Oegandese minister van Financiën, onthulde op 23 november de plannen voor een nieuwe crypto-gerelateerde wetgeving die een uitbreiding is van een eerder wetsvoorstel dat nog goedgekeurd moet worden door het parlement:

In oktober keurde het kabinet de ‘National Payment System Bill’ goed. We zijn van plan het volgende maand aan het parlement te presenteren zodat het geschikt is voor al deze vormen van digitale financiële transacties.

Er zijn geen verdere details bekendgemaakt over de precieze inhoud van de nieuwe regelgeving. De wetgeving komt nadat parlementsleden zorgen hadden geuit met betrekking tot de groei van crypto-gerelateerde piramidespelen. Parlementslid Mathias Mpuuga vertelt over een piramidespel genaamd Telex Free waarmee duizenden Ugandezen honderdduizenden dollars zijn verloren. Mpuuga vroeg de minister om uitleg en hoe de overheid van plan is deze oplichterij tegen te gaan:

Er zijn verschillende agentschappen die zich voordoen als cryptocurrency-handelaren. Het probleem is, dat terwijl dit gebeurt, er geen juridisch kader is om toezicht te houden op deze spelers.

Bahati beantwoordde dat de overheid zich bewust is van deze fraudezaken en herinnerde het parlement eraan dat de centrale bank van Oeganda eerder dit jaar een waarschuwing omtrent Bitcoin had afgegeven:

De Centrale Bank gaf aan dat Bitcoin en al deze agentschappen niet worden gereguleerd; we hebben Oegandezen geadviseerd om voorzichtig te zijn.

Oganda Otto, tevens parlementslid, vroeg aan de minister of zij ook van plan is verder te gaan dan alleen waarschuwingen af te geven, en of zij ook het volk in bescherming wil nemen:

Ik ben momenteel ingewijd in een zaak bij de rechtbank van een van de piramidespelen genaamd D9 die veel Oegandezen, waaronder sommige parlementsleden, heeft bedrogen, maar er is geen juridisch regime waarin mensen hun geld terug kunnen claimen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie