Rico Engelbarts
11/11/2018 17:24 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/11/2018 17:24

Onderzoek: Europese privacywetgeving niet per se funest voor innovatie blockchain

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
onderzoek_europese_privacywetgeving_niet_per_se_funest_voor_innovatie_blockchain

Een gezamenlijk onderzoek van de Queen Mary University of London (QMUL) en de Universiteit van Cambridge, gepubliceerd in het Richmond Journal of Law and Technology, toont aan dat het in theorie mogelijk is voor organisaties om blockchain-toepassingen te ontwikkelen die volledig voldoen aan de “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (AVG) die in mei werd ingevoerd binnen de Europese Unie ter bescherming van de privacy van haar inwoners.
Als zogenaamde ‘data controllers’ zijn bedrijven met de AVG verantwoordelijk voor het respecteren van de rechten van burgers als het gaat om hun persoonlijke informatie. Onder de regeling hebben inwoners van de EU bijvoorbeeld het recht om te verzoeken dat hun persoonlijke gegevens gecorrigeerd of verwijderd worden. Bedrijven die niet voldoen aan de privacy-eisen van de EU kunnen boetes verwachten van maximaal €19,5 miljoen of 4% van hun jaaromzet mocht dat meer zijn.
Blockchain-technologie maakt het als een combinatie van cryptografie en distributie erg lastig om de informatie (waaronder persoonlijke gegevens) die op de blockchain opgeslagen is aan te passen of te wijzigen. Daardoor zou de innovatie van blockchain gehinderd worden door de nieuwe regelgeving. De onderzoekers stellen dat de AVG inderdaad lastig kan zijn voor Europese bedrijven die blockchain willen gebruiken voor de verwerking van persoonlijke gegevens, maar concluderen dat het wel mogelijk is om blockchain-toepassingen te ontwerpen die grotendeels voldoen aan de verordening.
Dergelijke toepassingen kunnen variëren van zogenaamde ‘open’ gedecentraliseerde applicaties zoals Bitcoin (BTC) tot ‘gesloten’ meer gecentraliseerde applicaties. Oplossingen zoals hybride blockchains die publieke en privé-elementen combineren hebben volgens onderzoeker Dave Michels van de QMUL “echt het potentieel om de gegevensprivacy te bevorderen”. Professor Christopher Millard van dezelfde universiteit zegt in het onderzoek het volgende:

Blockchain is zeker niet de eerste opkomende technologie die als onverenigbaar met privacy en andere fundamentele juridische principes afgedaan wordt. Blockchain-toepassingen kunnen best storend werken, maar dat betekent niet dat ze niet op een legale wijze ontworpen en ingezet kunnen worden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie