onderzoek_europese_privacywetgeving_niet_per_se_funest_voor_innovatie_blockchain

Onderzoek: Europese privacywetgeving niet per se funest voor innovatie blockchain

10

Een gezamenlijk onderzoek van de Queen Mary University of London (QMUL) en de Universiteit van Cambridge, gepubliceerd in het Richmond Journal of Law and Technology, toont aan dat het in theorie mogelijk is voor organisaties om blockchain-toepassingen te ontwikkelen die volledig voldoen aan de “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (AVG) die in mei werd ingevoerd binnen de Europese Unie ter bescherming van de privacy van haar inwoners.

Als zogenaamde ‘data controllers’ zijn bedrijven met de AVG verantwoordelijk voor het respecteren van de rechten van burgers als het gaat om hun persoonlijke informatie. Onder de regeling hebben inwoners van de EU bijvoorbeeld het recht om te verzoeken dat hun persoonlijke gegevens gecorrigeerd of verwijderd worden. Bedrijven die niet voldoen aan de privacy-eisen van de EU kunnen boetes verwachten van maximaal €19,5 miljoen of 4% van hun jaaromzet mocht dat meer zijn.

Blockchain-technologie maakt het als een combinatie van cryptografie en distributie erg lastig om de informatie (waaronder persoonlijke gegevens) die op de blockchain opgeslagen is aan te passen of te wijzigen. Daardoor zou de innovatie van blockchain gehinderd worden door de nieuwe regelgeving. De onderzoekers stellen dat de AVG inderdaad lastig kan zijn voor Europese bedrijven die blockchain willen gebruiken voor de verwerking van persoonlijke gegevens, maar concluderen dat het wel mogelijk is om blockchain-toepassingen te ontwerpen die grotendeels voldoen aan de verordening.

Dergelijke toepassingen kunnen variëren van zogenaamde ‘open’ gedecentraliseerde applicaties zoals Bitcoin (BTC) tot ‘gesloten’ meer gecentraliseerde applicaties. Oplossingen zoals hybride blockchains die publieke en privé-elementen combineren hebben volgens onderzoeker Dave Michels van de QMUL “echt het potentieel om de gegevensprivacy te bevorderen”. Professor Christopher Millard van dezelfde universiteit zegt in het onderzoek het volgende:

Blockchain is zeker niet de eerste opkomende technologie die als onverenigbaar met privacy en andere fundamentele juridische principes afgedaan wordt. Blockchain-toepassingen kunnen best storend werken, maar dat betekent niet dat ze niet op een legale wijze ontworpen en ingezet kunnen worden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.

+
Satos

9/10

€9.452,54 Kopen
Litebit

8.9/10

€9.420,70 Kopen
Bitcoinmeester

8.7/10

€9.420,67 Kopen
Bitvavo

8.7/10

€9.334,00 Kopen
Anycoin Direct

8.4/10

€9.431,98 Kopen
Bitkassa

7.4/10

€9.529,32 Kopen
Bitonic

7.4/10

€9.420,54 Kopen
Laatste nieuws