Simon Bosch Simon Bosch
05/07/2022 11:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/07/2022 11:15

Overheid sluit Peter Schiff bank – dit is waarom Bitcoin belangrijk is

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin institutionele adoptie gaat

Foto: Craig Hastings/Shutterstock

De overheid van Puerto Rico heeft het door Peter Schiff opgezette Europac Bank gesloten. Het bedrijf zou niet genoeg kapitaal hebben om legaal te functioneren, en klanten verliezen nu misschien hun geld. Dit is precies de reden waarom bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies zo belangrijk zijn.

Terra-oprichter boekt grote overwinning, ontwijkt Amerikaanse cel
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Peter Schiffs bank te veel risico

Puerto Rico is praktisch een verlengstuk van de Verenigde Staten, omdat het land deel uitmaakt van het territorium van de VS. Toch heeft het zijn eigen overheid en mag het min of meer zijn eigen regels maken.

Peter Schiff, een bekende goudvoorstander en bitcoin criticus,  schrijft op Twitter dat zijn bank niet voldeed aan de minimale kapitaaleisen. Daardoor mag de bank volgens de toezichthouders niet meer opereren. De rekeningen van klanten zijn bevroren en klanten verliezen hierdoor misschien hun geld, schrijft de topman en bekende investeerder.

Shiff had in principe zelf meer kapitaal kunnen investeren om de zaak te redden, maar dat zou de overheid verbieden. Dan zou hij namelijk meer dan 4% van het bedrijf in handen hebben, en dat wil de overheid niet omdat hij negatieve media-aandacht zou hebben gekregen. Een bank is een risicovol instituut, en dat zou de bank onnodig veel risico brengen. In een andere tweet van benadrukt Schiff hoe de Amerikaanse Belastingdienst foutieve informatie over hem verspreidt.

Frappant is dat de overheid hem nooit zou hebben verteld dat de bank in een lastig parket zat. Als Schiff dat had geweten, dan had hij er wat aan gedaan, schrijft hij. Het zou een fortuin kosten om een kleine bank draaiende te houden. De kosten voor de juiste licenties zouden absurd hoog liggen.

Advertentie

Crypto lost dit op

Volgens sommige Twitteraars is dit waarom bitcoin en andere crypto zo belangrijk zijn. Crypto kan dit namelijk oplossen. Als je niet (al) je activa bij een bank zou stallen, dan zou je niet het riscio lopen dat het weg is zodra deze failliet raakt.

Cryptocurrencies kun je namelijk ook zelf bewaren, bijvoorbeeld in een hardware wallet. Daardoor kun je je eigen bank zijn en loop je mogelijk minder risico. Peter Schiff is een erg controversieel persoon. Mensen hebben hem de bijnaam ‘Doctor Doom’ gegeven omdat hij denkt dat het financiële systeem gaat instorten en dat we hyperinflatie gaan zien. Wat vind jij van Peter Schiff? Vertel het ons op Discord!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie