Rico Engelbarts
17/05/2018 13:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2018 13:00

Poetin’s order: Ruslands ‘digitale wet’ zal crypto-betalingen niet legaliseren

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
poetin_en_rusland_zullen_crypto_betalingen_niet_legaliseren

De Russische Staatsdoema Commissie voor Staats Constructie (SCSC) zou vandaag de eerste lezing houden over wijzigingen in het burgerlijk wetboek van het land met betrekking tot cryptocurrency, maar het is niet waarschijnlijk dat de commissie betalingen met cryptocurrency een legale betaalmethode zal maken, aldus Izcvestia, het nieuwsportaal van het ministerie van informatietechnologieën.
Het wetsvoorstel, dat de SCSC van plan is te ondersteunen, zal een rechtsgrondslag vormen voor digitale rechten en digitale transacties, zei het hoofd van het nationale bouwcomité, Pavel Krasheninnikov, tegen Izvestia.
Deskundigen beschouwen cryptocurrency ondertussen als een “veelbelovende” entiteit, wat de moeite waard is te legaliseren.
De amendementen werden in maart ingediend aan Krasheninnikov en aan Vyacheslav Volodin, de voorzitter van de Staatsdoema.
President Vladimir Poetin heeft de Centrale Bank en de regering gezegd cryptocurrency te beoordelen, inclusief alle risico’s die het met zich meebrengt en te beoordelen of het nodig is om nieuwe technologische oplossingen in het bankwezen te gebruiken.
Ambtenaren zijn van mening dat wet het risico wegneemt dat digitale objecten worden gebruikt om assets in een ongecontroleerde omgeving te plaatsen, waardoor opbrengsten van misdrijven gelegaliseerd kunnen worden.
Gebruikers van cryptocurrencies kunnen onbeschermd zijn vanwege onvoldoende regelgeving, volgens de conceptversie van de lezing.
Hoewel digitale currency geen legale betaalmethode wordt, volgt uit het wetsvoorstel dat dergelijke currencies in de toekomst gebruikt zullen worden als betaling in “gecontroleerde hoeveelheden”. Tegen die tijd zal een afzonderlijke wet van het ministerie van Financiën, het ministerie van Economische Ontwikkelingen en de Centrale Bank de voorwaarden waaronder dergelijke betalingen plaats kunnen vinden, tot stand brengen.
Het wetsontwerp beschouwt digitale bevestiging van een geïdentificeerde gebruiker als een schriftelijke toestemming, wat het mogelijk maak een smart contract te ondertekenen. Een transactie wordt als volledig beschouwd na ondertekening en kan alleen worden betwist als er sprake is van inmenging van derden in de werking van het computerprogramma.
Tevens legaliseert ook het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden informatie, vergelijkbaar met de Nederlandse `sleepwet´.
De juridische afdeling van de Doema is geadviseerd om de begrippen ‘cryptocurrency’ en ‘token’ te gebruiken in plaats van ‘digitaal geld’ en ‘digitaal recht’, op basis van termen die in de praktijk gebruikt worden.
Het wetsvoorstel behandelt niet alle richtlijnen van de president, maar het presenteert voorwaarden voor verdere regulering van de digitale currency-industrie, zei Igor Sudets, directeur van het educatieve programma “Blockade for Lawyers” van de Plekhanov Russian Economic University.
Omdat cryptocurrencies en tokens momenteel buiten de juridische arena vallen, kunnen ze worden gebruikt voor steekpenningen en het uitbetalen van “zwarte” salarissen, zei Sudet.
Als cryptocurrency niet op een of andere manier gelegaliseerd wordt zal Rusland de kans missen zich terug te trekken uit de schaduw zal het een aantal ernstige financiële stromen op haar grondgebied consolideren, meent de deskundige.
Yelena Tsaturyan, juridisch adviseur voor de KSC groepen, zei dat een regulering van cryptocurrencies een positieve ontwikkeling zou moeten zijn. In Japan hebben cryptocurrencies enige juridische status als betaalmiddel gekregen, terwijl de Europese Unie Bitcoin heeft erkend als een currency voor belastingdoeleinden.
Tsaturyan zei dat Rusland niet voorbij kan gaan aan het aanpakken van de juridische status van cryptocurrency. Ze zei dat het een “tegenstrijdige situatie” is waarbij de staat Bitcoin niet erkent, maar inkomsten uit digitale currencies wel worden belast. Ook zei ze dat digitale currencies in omloop gebracht zouden moeten worden.
Het wetsvoorstel staat volgende week gepland voor een plenaire sessie.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie