Home Nieuws Overheid en regulatie Poetin’s order: Ruslands ‘digitale wet’ zal crypto-betalingen niet legaliseren

Poetin’s order: Ruslands ‘digitale wet’ zal crypto-betalingen niet legaliseren

- Advertentie -

De Russische Staatsdoema Commissie voor Staats Constructie (SCSC) zou vandaag de eerste lezing houden over wijzigingen in het burgerlijk wetboek van het land met betrekking tot cryptocurrency, maar het is niet waarschijnlijk dat de commissie betalingen met cryptocurrency een legale betaalmethode zal maken, aldus Izcvestia, het nieuwsportaal van het ministerie van informatietechnologieën.

Het wetsvoorstel, dat de SCSC van plan is te ondersteunen, zal een rechtsgrondslag vormen voor digitale rechten en digitale transacties, zei het hoofd van het nationale bouwcomité, Pavel Krasheninnikov, tegen Izvestia.

Deskundigen beschouwen cryptocurrency ondertussen als een “veelbelovende” entiteit, wat de moeite waard is te legaliseren.

De amendementen werden in maart ingediend aan Krasheninnikov en aan Vyacheslav Volodin, de voorzitter van de Staatsdoema.

President Vladimir Poetin heeft de Centrale Bank en de regering gezegd cryptocurrency te beoordelen, inclusief alle risico’s die het met zich meebrengt en te beoordelen of het nodig is om nieuwe technologische oplossingen in het bankwezen te gebruiken.

Ambtenaren zijn van mening dat wet het risico wegneemt dat digitale objecten worden gebruikt om assets in een ongecontroleerde omgeving te plaatsen, waardoor opbrengsten van misdrijven gelegaliseerd kunnen worden.

Gebruikers van cryptocurrencies kunnen onbeschermd zijn vanwege onvoldoende regelgeving, volgens de conceptversie van de lezing.

Hoewel digitale currency geen legale betaalmethode wordt, volgt uit het wetsvoorstel dat dergelijke currencies in de toekomst gebruikt zullen worden als betaling in “gecontroleerde hoeveelheden”. Tegen die tijd zal een afzonderlijke wet van het ministerie van Financiën, het ministerie van Economische Ontwikkelingen en de Centrale Bank de voorwaarden waaronder dergelijke betalingen plaats kunnen vinden, tot stand brengen.

Het wetsontwerp beschouwt digitale bevestiging van een geïdentificeerde gebruiker als een schriftelijke toestemming, wat het mogelijk maak een smart contract te ondertekenen. Een transactie wordt als volledig beschouwd na ondertekening en kan alleen worden betwist als er sprake is van inmenging van derden in de werking van het computerprogramma.

Tevens legaliseert ook het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden informatie, vergelijkbaar met de Nederlandse `sleepwet´.

De juridische afdeling van de Doema is geadviseerd om de begrippen ‘cryptocurrency’ en ‘token’ te gebruiken in plaats van ‘digitaal geld’ en ‘digitaal recht’, op basis van termen die in de praktijk gebruikt worden.

Het wetsvoorstel behandelt niet alle richtlijnen van de president, maar het presenteert voorwaarden voor verdere regulering van de digitale currency-industrie, zei Igor Sudets, directeur van het educatieve programma “Blockade for Lawyers” van de Plekhanov Russian Economic University.

Omdat cryptocurrencies en tokens momenteel buiten de juridische arena vallen, kunnen ze worden gebruikt voor steekpenningen en het uitbetalen van “zwarte” salarissen, zei Sudet.

Als cryptocurrency niet op een of andere manier gelegaliseerd wordt zal Rusland de kans missen zich terug te trekken uit de schaduw zal het een aantal ernstige financiële stromen op haar grondgebied consolideren, meent de deskundige.

Yelena Tsaturyan, juridisch adviseur voor de KSC groepen, zei dat een regulering van cryptocurrencies een positieve ontwikkeling zou moeten zijn. In Japan hebben cryptocurrencies enige juridische status als betaalmiddel gekregen, terwijl de Europese Unie Bitcoin heeft erkend als een currency voor belastingdoeleinden.

Tsaturyan zei dat Rusland niet voorbij kan gaan aan het aanpakken van de juridische status van cryptocurrency. Ze zei dat het een “tegenstrijdige situatie” is waarbij de staat Bitcoin niet erkent, maar inkomsten uit digitale currencies wel worden belast. Ook zei ze dat digitale currencies in omloop gebracht zouden moeten worden.

Het wetsvoorstel staat volgende week gepland voor een plenaire sessie.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€14.876,50 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€14.602,40 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€14.618,30 Kopen
3
Bitcoinmeester
Reviewed
€14.690,40 Kopen
4
Litebit
Reviewed
€14.727,80 Kopen
Laatste nieuws
Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...