Kevin Schijven Kevin Schijven
05/12/2019 07:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/12/2019 07:00

President Europese Centrale Bank Christine Lagarde bevestigt ontwikkeling stablecoin in eerste ECON hoorzitting

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
President Europese Centrale Bank Christine Lagarde bevestigt ontwikkeling stablecoin in eerste ECON hoorzitting

Christine Lagarde, president van de Europese centrale bank (ECB) sinds november 2019, bevestigt tijdens een hoorzitting op 2 december dat de ECB een eigen Central Bank Digital Currency (CBDC) in de vorm van een stablecoin aan het ontwikkelen is.

Een digitale valuta van de centrale bank zou burgers in staat stellen direct geld van de centrale bank te gebruiken bij hun dagelijkse transacties.

Afhankelijk van het ontwerp kan een digitale valuta van de centrale bank echter risico’s inhouden. Ze kunnen bijvoorbeeld de manier veranderen waarop monetair beleid wordt gevoerd en wordt doorgegeven aan de echte economie.

Ze kunnen ook gevolgen hebben voor de werking van het mondiale financiële stelsel en de stabiliteit ervan. De kwestie van digitale valuta’s van de centrale bank en hun optimale ontwerp rechtvaardigt daarom een verdere analyse.

Aldus Lagarde, de voormalig president van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), tijdens haar eerste hoorzitting met het Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON), waar ze dus zegt dat verder onderzoek nodig is.
Verder zegt ze dat de ECB een proactieve houding zal innemen om eventuele risico’s voor te zijn in een veranderende financiële wereld:

Terwijl centrale banken door een complex en veranderend landschap navigeren, moeten we niet alleen anticiperen op toekomstige trends, maar deze ook vormgeven. Daarbij moeten we bijzonder alert zijn op risico’s en een grondige analyse van hun kosten en baten uitvoeren.

De voortdurende discussie rond zogenaamde stablecoins biedt een glimp van de veranderingen die kunnen komen.

Dit fenomeen zou het huidige betalingslandschap kunnen verstoren, met overloopeffecten voor monetaire-beleidstransmissie, financiële stabiliteit en het internationale monetaire stelsel in bredere zin. Maar de ECB staat niet stil bij deze uitdagingen.

Lagarde meldt dat de ECB al sinds 2016 onderzoek doet naar distributed ledger technology (DLT). Tevens zegt ze dat effectieve regulering nodig is en dat stablecoins moeten vallen onder huidige vormen van toezicht:

Maar verandering brengen betekent ook het identificeren en beheren van de risico’s die gepaard gaan met het betreden van nieuwe wegen. Innovaties – inclusief stablecoins – zijn alleen voordelig als de bijbehorende risico’s worden beperkt door effectieve regelgeving en toezicht. Dus ik geloof dat we de gouden regel van toezicht moeten volgen: “hetzelfde bedrijf, hetzelfde risico, dezelfde regels”.

Lagarde maakt zich zorgen dat stablecoins de stabiliteit van het wereldwijd monetair systeem in gevaar kunnen brengen, voornamelijk globale stablecoins als de libra van Facebook, al noemt ze deze niet bij naam:

We moeten ervoor zorgen dat stablecoins de veiligheid en efficiëntie van het betalingssysteem of de soliditeit en stabiliteit van het financiële en monetaire systeem niet in gevaar brengen. En dit is des te belangrijker voor stablecoins met een wereldwijd bereik.

We spelen ook een rol, in volledige onafhankelijkheid, bij het beoordelen van de waarde van digitale valuta’s van centrale banken voor Europese burgers en de bredere economie.

Ons uiteindelijke doel is om veiligere, innovatieve en geïntegreerde betalingen in euro te bevorderen. Dit zal op zijn beurt iedereen in het eurogebied ten goede komen en de euro internationaal versterken.

Verdere details zijn nog onbekend van de stablecoin van de ECB. Naar verluidt zal deze gekoppeld worden aan de euro en niet een compleet nieuwe valuta zijn. Lagarde vermeed het gebruik van het woord cryptocurrency.
Tevens zei ze dat de economische groei in Europa zwak is, met een groei van het bruto binnenlands product van slechts 0,2%, dat volgens haar voornamelijk te wijten is aan globale factoren.
Was dit de dip voor bitcoin (BTC)? Technisch analist David van Ineveld heeft zojuist weer een nieuwe wekelijkse analyse online staan!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie