Timo Bult Timo Bult
26/03/2024 17:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/03/2024 14:53

‘Rusland wijkt uit naar crypto voor sanctieomzeiling’, VS grijpen in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
'Rusland wijkt uit naar crypto voor sanctieomzeiling', VS grijpen in

Foto: Rokas Tenys/Shutterstock

Sinds Rusland de oorlog in Oekraïne is begonnen, is het land in een vrijwel volledige isolatie beland. Crypto biedt hierin een uitkomst als manier om sancties te omzeilen. De Amerikaanse autoriteiten en blockchain-onderzoeksplatform Chainalysis merken op dat crypto steeds vaker gebruikt wordt voor dit doeleinde.

De Amerikaanse Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) breidde de sanctielijst gisteren uit met 15 namen, waaronder crypto-dienstverleners.

Banken proberen wanhopig Biden’s crypto-veto tegen te houden
Banken proberen wanhopig Biden's crypto-veto tegen te houden

Rusland wijkt uit naar crypto

De OFAC meldt in een verklaring dat het twee personen en 13 entiteiten aan zijn sanctielijst heeft toegevoegd. De partijen zouden middels onder andere crypto-diensten Russen en Russische bedrijven hebben geholpen om de huidige sancties te omzeilen.

“Rusland wendt zich steeds meer tot alternatieve betalingsmechanismen om de Amerikaanse sancties te omzeilen en zijn oorlog tegen Oekraïne te blijven financieren,”

Aldus de ondersecretaris van de Treasury for Terrorism and Financial Intelligence, Brian E. Nelson. Hij voegt hieraan toe dat de Amerikaanse autoriteiten partijen die pogen gesanctioneerde Russen en bedrijven te helpen sancties te omzeilen, te zullen blijven opsporen en verstoren.

Russische banken gebruiken digitale valuta

Uit een analyse blijkt dat Netex24, een van de bedrijven die nu op de sanctielijst staat, Russische partijen zou hebben geholpen. Het platform deed dit door zogenoemde on-, en off-ramps te bieden van en naar gesanctioneerde banken als Sberbank en Tinkoff.

Tussen oktober 2016 en maart 2024 wordt ruim 23 procent van alle kapitaalstromen vanuit Netex24 gelinkt aan gesanctioneerde partijen. Het overgrote deel van de uitstromen vloeide echter voort uit transacties naar darknet marktplaatsen, namelijk bijna 47 procent.

Transacties naar het darknet en gesanctioneerde personen namelijk sinds de start van de oorlog in Oekraïne toe.

Rusland heeft de afgelopen jaren verdere stappen richting crypto gezet, mede vanwege de grenzeloze mogelijkheden van de digitale valuta. Desalniettemin wordt het voor Russische banken, bedrijven en personen steeds ingewikkelder om handel te drijven.

Onlangs was nog in het crypto nieuws te lezen dat een Brits cryptobedrijf miljoenen dollars aan crypto naar een Russische wapenhandelaar had overgemaakt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
Advertentie