Kevin Schijven Kevin Schijven
08/09/2021 10:26 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/09/2021 10:26

SEC dreigt crypto beurs Coinbase aan te klagen, had de crash van de bitcoin koers hier mee te maken?

Nieuws
SEC dreigt crypto beurs Coinbase aan te klagen, had de crash van de bitcoin koers hier mee te maken?

Foto: Tada Images/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft naar verluidt gedreigd om Coinbase, de grote Amerikaanse cryptocurrency-exchange, aan te klagen. Dat meldt Chief Legal Officer (CLO) Paul Grewal in een blogartikel op 8 september.

De SEC zou een zogenaamde “Wells Notice” gestuurd hebben naar Coinbase, het is de reguliere wijze van een Amerikaanse toezichthouder om mee te delen dat de instantie wellicht van plan is om een bedrijf aan te klagen.

De aanklacht zou gaan over een nieuw lening dienst van de bitcoin (BTC) beurs die nog niet is gelanceerd. Deze dienst, simpelweg genaamd “Lend,” geeft bepaalde Coinbase klanten de mogelijkheid om rente (4% per jaar) te verdienen door hun USD Coin (USDC) stablecoins uit te lenen.

Grewal zegt dat Coinbase al zes maanden met de SEC over deze dienst in gesprek is, maar nog steeds niet weet waarom de SEC hierop tegen is. Desondanks weten we dat stablecoins (die niet uitgegeven zijn door een centrale bank) momenteel een gevoelig onderwerp zijn bij regelgevers.

“Ondanks dat Coinbase Lend van de markt houdt en gedetailleerde informatie verstrekt, wil de SEC nog steeds niet uitleggen waarom ze een probleem zien. In plaats daarvan hebben ze ons nu verteld dat als we Lend lanceren, ze van plan zijn om een proces aan te spannen. Wederom vroegen we de SEC om hun redenering met ons te delen, en wederom weigerden ze.”

Grewal zegt dat andere crypto bedrijven al jaren dergelijke diensten draaien zonder al te veel problemen. Echter heeft BlockFi, een Amerikaanse crypto lening dienst, deze zomer al meerdere waarschuwingen ontvangen. Coinbase wilde juist een dergelijke situatie ontwijken door eerst met de SEC in gesprek te gaan.

Ook CEO Brian Armstrong zegt in een reeks Twitterberichten op 8 september dat de SEC weigert deze vraag te beantwoorden:

“Ze weigeren ons te vertellen waarom ze denken dat het een effect is, en in plaats daarvan dagvaarden ze een heleboel gegevens van ons (we voldoen), eisen getuigenissen van onze medewerkers (we voldoen), en vertellen ons dan dat ze ons zullen aanklagen als we doorgaan met de lancering, zonder enige uitleg waarom.”

De crypto gemeenschap reageert zeer achterdochtig op de timing van dit nieuws. Er gaan momenteel allerlei complottheorieën rond dat sommige mensen wellicht gisteren al van het bovenstaande nieuws afwisten en dat dit wellicht leidde tot de koerscrash. Toch klinkt dat niet erg waarschijnlijk.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie