Thom Derks Thom Derks
12/01/2023 17:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2023 17:03

SEC voorzitter Gary Gensler: “Crypto is het Wilde Westen”

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
SEC voorzitter Gary Gensler:

Foto: Jose M. Peral/Shutterstock

In een online evenement voor het Amerikaanse leger, sprak Securities and Exchange Commission (SEC) voorzitter Gary Gensler onder andere over de crypto industrie. Volgens Gensler voldoen de meeste projecten niet aan de Amerikaanse wet- en regelgeving en is er in veel gevallen geen sprake van een nuttige toepassing van de technologie.

UPDATE: Jouw anonieme crypto wallet is vanaf nu illegaal
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto: het digitale Wilde Westen

Gensler noemde de industrie tijdens zijn praatje het digitale equivalent van het Wilde Westen. “Het is makkelijk om je door de FOMO te laten opslokken in deze sector,” aldus Gensler. Volgens de voorzitter van het machtige Amerikaanse toezichtsorgaan moeten handelaren en bedrijven ook uitkijken waar ze instappen, omdat de meeste cryptomunten zich niet aan de wet houden.

Daarnaast is het volgens Gensler evident dat 10.000 tot 15.000 van alle tokens die er momenteel zijn zullen falen. Eerder suggereerde Gensler al eens dat in zijn ogen alleen bitcoin (BTC) niet aangemerkt kan worden als security, oftewel effect.

Uit al zijn verdere uitspraken blijkt dat hij de meeste overige tokens ziet als effecten. Het lijkt alleen lastig voor de SEC om daarop te handhaven. Zelfs in het geval van de XRP token van Ripple lijkt de financiële waakhond er maar niet in te slagen om het project aan te pakken.

Advertentie

SEC wordt wakker

Overigens is de SEC de afgelopen maanden een stuk actiever geworden binnen de crypto-industrie. Zo kwalificeerde het na het omvallen van het beursplatform FTX de FTX Token (FTT) ook als effect. In principe betekent dit dat de token niet zomaar op de markt gebracht had mogen worden en dat beursplatformen een licentie nodig hebben om hun token te verhandelen.

Daarom besloten eind 2020 veel exchanges direct XRP van hun platformen te verwijderen toen de SEC besloot Ripple aan te klagen. De verwachting is dat de rechter in deze rechtszaak binnen aan paar maanden eindelijk uitspraak zal doen. Voor zowel de crypto-industrie als voor de SEC komen er wat dat betreft een paar spannende maanden aan.

Als de SEC deze zaak in zijn voordeel beslecht, dan is het goed mogelijk dat het hierna nog een paar andere grote projecten aanpakt. Ook Ethereum (ETH) zou daarin weleens problemen kunnen krijgen, want Gensler is van mening dat het na de overstap naar Proof-of-Stake mogelijk ook als effect kwalificeert.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie