Taliban verbiedt crypto-handel in Afghanistan

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Shutterstock/Jono Photography

Meer dan 20 crypto-gerelateerde bedrijven zijn gesloten in de derde grootste stad van het Afghanistan, Herat, waar driekwart van de cryptobrokers van het land zijn gevestigd.

“De centrale bank gaf ons een bevel om alle geldwisselaars, individuen en zakenmensen te stoppen met het verhandelen van frauduleuze digitale valuta, zoals wat gewoonlijk Bitcoin wordt genoemd,” zei Sayed Shah Saadaat, hoofd van strafrechtelijke onderzoeken op het hoofdkantoor van de politie in Herat. 

Crypto belangrijk voor Afghanen

Het harde optreden komt nadat sommige Afghanen zich tot cryptocurrencies wendden om hun rijkdom te bewaren en buiten het bereik van de Taliban te houden. Het gaf hen de mogelijkheid crypto uit het zicht van de Taliban te ontvangen, verzenden en bewaren. 

Crypto is een populaire manier geworden om geld in en uit het land te verplaatsen, maar de autoriteiten pakken dit nu hard aan en sluiten naar verluidt ten minste 16 cryptobeurzen in de westelijke Herat-provincie van het land.

De stap komt drie maanden nadat Afghanistan de handel in crypto’s in het land verbood, merkte het lokale onafhankelijke verkooppunt Ariana op woensdag op. Het vermeldde niet welke cryptobeurzen door de sluitingen werden getroffen.

Forse stijging werkloosheid

Volgens de Financial Times heeft de Afghaanse economie het afgelopen jaar geleden onder de machtsovername door de Taliban, waardoor grote delen van het land verder in de armoede zijn gestort. Zoals uit de onderstaande grafiek blijkt, is de werkloosheid in het land vorig jaar sterk gestegen, volgens gegevens van de Wereldbank.

Afghanistan Unemployment Rate

Bron: www.tradingeconomics.com

Zijn crypto’s haram?

Sommige religieuze geleerden voorspelden al langer dat crypto uiteindelijk verboden zou worden door de Taliban, omdat het beschouwd wordt als “haram”, of verboden voor moslims omdat het elementen van gokken en onzekerheid bevat. Andere landen waarbij een meerderheid van de bevolking moslim is, hebben echter voor een mildere aanpak gekozen. Zo is de handel in crypto’s wel toegestaan in de vrije zone in Dubai en sinds 2019 ook in Bahrein.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie