Kevin Schijven Kevin Schijven
04/11/2020 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/11/2020 07:04

Verenigde Naties raadt blockchain-technologie aan om corruptie en criminaliteit te bestrijden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Verenigde Naties raadt blockchain-technologie aan om corruptie en criminaliteit te bestrijden

David Robinson, een anti-corruptie adviseur bij de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), zegt dat blockchain-technologie kan helpen bij het bestrijden van corruptie en criminaliteit, vooral in landen als Kenia. Dat meldt Nation Africa op 3 november:


De publicatie meldt dat volgens auditrapport de grootste corruptie loophole in Kenia het manipuleren is van overheidssystemen en transacties die ervoor zorgen dat de kosten voor zakendoen enorm zijn gestegen.

Wanneer corruptie gaat over een vertrouwensbreuk, wordt een technologie die het vertrouwen versterkt een aantrekkelijke oplossing voor openbare projecten. In het tijdperk van de 4e industriële revolutie is online vertrouwen een belangrijke troef voor transacties tussen vreemden en het opbouwen van vertrouwen in de overheid.

Aldus Robinson. De adviseur zegt dat oplossingen gebaseerd op blockchain-technologie een volledige traceerbaarheid van transacties kunnen bieden waardoor bijvoorbeeld openbare registers beveiligd kunnen worden tegen vervalsing.

Blockchain-technologie wordt aantrekkelijk voor de wereldwijde gemeenschap en internationale organisaties omdat het een hulpmiddel is dat mogelijk kan worden gebruikt om corruptie te voorkomen en openbare registers te beschermen tegen fraude en geknoei.

Tevens vermindert de technologie illegale geldstromen, versterkt het herstel van gestolen activa en vermindert het omkoping. Dat biedt vervolgens een nieuw niveau van veiligheid, integriteit en betrouwbaarheid, zegt Robinson. Ook worden tussenpersonen overbodig waardoor willekeurige discretie wordt verminderd, voegt de adviseur eraan toe. Met blockchain-technologie kunnen transacties ook worden gevolgd door wetshandhavers en auditors.
Dat staat lijnrecht tegenover wat veel mensen nog over cryptocurrencies als bitcoin (BTC) denken. Ook in Nederland zijn dit jaar zeer strenge regels ingevoerd omtrent de crypto-handel vanwege zorgen om criminaliteit. Dit terwijl blockchain-technologie volgens de VN juist voor meer transparantie kan zorgen en een afname van corruptie en criminaliteit.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie