Nick de Jong Nick de Jong
21/05/2024 07:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/05/2024 22:50

Veroordeling Tornado Cash ontwikkelaar kan grote impact hebben op crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash

Foto: OlegRi/Shutterstock

Een uitspraak van een Nederlandse rechter heeft mogelijk grote gevolgen voor de rest van de crypto community. Softwareontwikkelaars houden de ontwikkelingen nauw in de gaten, terwijl de community hun mening deelt via social media platforms.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

64 maanden celstraf voor crypto witwaspraktijken

Vorige week sprak de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch een gevangenisstraf uit tegen de ontwikkelaar van crypto mixer Tornado Cash. Alexey Pertsev kreeg de gevangenisstraf van maar liefst 64 maanden opgelegd, omdat hij medeplichtig zou zijn aan het faciliteren van witwaspraktijken. De ontwikkelaar gaat in hoger beroep tegen de opgelegde straf. Want zonder directe betrokkenheid bij de illegale praktijken, hangt hem nu toch een zware veroordeling boven het hoofd. Deze uitspraak kan daarom mogelijk grote gevolgen hebben voor andere ontwikkelaars.

Advertentie

Uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen

Andrew Balthazor is procesadvocaat in Nederland. In gesprek met crypto nieuwswebsite Cointelegraph vertelt hij onder andere wat de gevolgen kunnen zijn van deze uitspraak.

Allereerst verstrekt deze uitspraak het beeld dat sommige overheden softwareontwikkelaars verantwoordelijk zullen houden voor de gevolgen van hun software, wanneer zij deze beschikbaar stellen aan het grote publiek. Volgens Balthazor stelt de Verenigde Staten zich op dezelfde manier op tegen deze ontwikkelaars.

Ook Natalia Latka, werkzaam op het gebied van overheidsbeleid en toezichthouders voor blockchain analysebureau Merkle Science, vertelt tegen Cointelegraph dat ontwikkelaars vroeger werden gezien als neutraal en vooral verantwoordelijk werden gehouden voor de technische kant van hun creaties. Tegenwoordig moeten zij zich vooraf goed bedenken welke mogelijke juridische consequenties hun ontwikkeling met zich meebrengt.

Volgens de twee deskundigen zou er een mogelijkheid moeten zijn voor ontwikkelaars om hun software aan te passen op verzoek van toezichthouders. Volgens Latka zou dit kunnen volgens een speciaal ontwikkeld kader voor deze branche, met daarin richtlijnen waar software aan moet voldoen. Tegelijkertijd vraagt de expert zich ook af wat er nog overblijft van het idee achter blockchains, wanneer ontwikkelaars hun privacy en decentralisatie moeten opgeven vanwege toezichthouders.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto community oneens met uitspraak

De uitspraak deed flink wat stof opwaaien in de crypto community. Zo deelde ook de oprichtster van het crypto evenementenbureau CryptoCanal via social media platform X haar blik op de uitspraak. Volgens haar zou deze uitspraak kunnen slaan op elke andere cryptocurrency. Doordat de beslissing systematisch alle argumenten van de wederpartij heeft weerlegd, lijkt het een basis te zijn voor meer vergelijkbare uitspraken in de toekomst.

Een andere crypto fanatiekeling, genaamd “fewture”, vergeleek de uitspraak met een aantal situaties buiten de wereld van softwareontwikkeling. Zo zou bijvoorbeeld ook een autofabrikant aansprakelijk worden gesteld, wanneer iemand met een auto van dat merk een ongeluk veroorzaakt.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

In 2021 kwam ik voor het eerst in aanraking met cryptocurrencies. Na een lange periode van inlezen, besloot ik zelf aan de slag te gaan met de eerste investeringen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Cryptobeurs Bybit reageert op geruchten over Tether verbod in Europa
Cryptobeurs Bybit reageert op geruchten over Tether verbod in Europa
Advertentie