Voormalig FBI-analist waarschuwt voor meer hacks vanuit Noord-Korea

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Shutterstock/ndede

Noord-Korea was de afgelopen paar jaar erg actief als het gaat om hacks, en cryptocurrencies zijn daarbij enorm van pas gekomen. Volgens een voormalige FBI-analist gaat dit nog veel erger worden.

Cybercrime uit Noord-Korea

Dat verklaarde Nick Carlsen tijdens een paneldiscussie van het Center for a New American Security (CNAS) op 9 augustus. Carlsen is een voormalige analist van de Federal Bureau of Investigation (FBI), en werkt nu als analist bij blockchain-onderzoeksbureau TRM Labs. Blockchain en cryptocurrencies hebben financiële fraude voor goed op zijn kop gezet, volgens hem.

“De diefstal gaat nog erger worden. Cryptocurrencies gaan nog veel meer een geaccepteerd betaalmiddel vormen,” verklaarde hij. “Noord-Korea lijkt het inmiddels gewend zijn om de jager te zijn, in plaats van de gejaagde.”

Jason Bartlett van het CNAS benadrukt dat het land naast crypto-mixers ook buitenlandse private brokers gebruikt, zogenaamde over-the-counter-brokers (OTC-brokers) om gestolen geld wit te wassen.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben onlangs hun samenwerkingsverband tegen cybercriminaliteit vanuit Noord-Korea vernieuwd. Ze hopen door hun krachten te bundelen en door data te delen het Noord-Korea een stuk moeilijker gemaakt kan worden. Hiervoor moeten wel de ‘logistieke en bureaucratische hindernissen’ opgelost worden. Toch blijkt de samenwerking niet beperkt te zijn tot Noord-Korea.

De Amerikaanse overheid denkt dat de Aziatische dictatuur voor één-derde zijn kernwapenprogramma bekostigt met gestolen cryptovaluta.

Mixers worden verboden

Eerder deze week heeft het Amerikaanse Ministerie van Financiën ook de Bitcoin-mixer Tornado Cash aan banden gelegd. Amerikanen zijn nu wettelijk verboden om gebruik te maken van de dienst, wat criminele activiteit in de crypto-industrie verder moet ontmoedigen en het minden aantrekkelijk moet maken voor Noord-Korea om deze mixer te gebruiken.

De effectiviteit van een mixer hangt namelijk af van het aantal gebruikers; hoe meer niet-illegale activiteit zo’n mixer herbergt, hoe makkelijker het is voor criminelen om niet op te vallen. Door de dienst te verbieden voor reguliere inwoners kan de activiteit worden beperkt tot verdachte praktijken. Dat moet criminelen ontmoedigen. Noord-Korea zou sinds 2019 zo’n 7 miljard dollar aan gestolen tegoeden hebben witgewassen met Tornado Cash.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie