Sander van Rijn Sander van Rijn
04/11/2023 17:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/11/2023 13:11

Ripple gekozen als partner voor digitale munt van Georgië

XRP-XRP
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Een ETF voor XRP is meer dan welkom, zegt Ripple CEO Brad Garlinghouse

Foto: Grey82/Shutterstock

De National Bank of Georgia (NBG), de centrale bank van Georgië, gaat samenwerken met Ripple, het bedrijf achter XRP. De centrale bank schakelt de hulp van Ripple in om een eigen central bank digital currency (CBDC) te ontwikkelen.

Deze beslissing volgt na een rigoureus selectieproces waarbij maar liefst negen bedrijven betrokken waren. Het partnerschap voor de ontwikkeling van de digitale lari (GEL) is een nieuwe mijlpaal voor Ripple.

Ripple sluit nieuwe samenwerking met Hedera en Algorand
Ripple sluit nieuwe samenwerking met Hedera en Algorand

XRP vormt ruggengraat voor CBDC

Het CBDC-platform van Ripple zal de ruggengraat vormen voor het ambitieuze project. Het platform is gebouwd op een private versie van het gedistribueerde grootboek van Ripple, ook wel de XRPL genaamd.

Via dit platform zal Ripple de mogelijkheid bieden aan de centrale bank van Georgië om een eigen CBDC te creëren. De bank heeft de visie om de voordelen van de digitale lari te onderzoeken en te evalueren, niet alleen voor de overheid, maar ook voor bedrijven en particuliere gebruikers.

De keuze voor Ripple als technologiepartner is ingegeven door verschillende factoren. De diepgaande kennis en expertise van het Ripple-team worden sterk gewaardeerd, zegt Natia Turnava, voormalig minister van Economie en bestuurslid bij de bank.

“We waren verheugd om Ripple te selecteren als de officiële technologiepartner voor ons digitale lari (GEL) project na een grondige beoordeling van alle partijen. De commissie heeft Ripple geselecteerd vanwege zijn technische uitmuntendheid en de expertise van zijn team. We kijken ernaar uit om verder te werken met Ripple en we zijn alle andere deelnemende bedrijven dankbaar voor hun interesse en inspanningen in het selectieproces.”

Advertentie

Ripple in gesprek met meer dan 20 andere landen

Deze samenwerking tussen de Georgische centrale bank en Ripple getuigt van de wereldwijde interesse in blockchain-technologie. Tevens laat het de bereidheid van centrale banken wereldwijd zien om de digitale economie binnen te treden.

Dit is al de zesde aankondiging voor een CBDC partnerschap tussen Ripple en overheden. Eerdere projecten in Bhutan, Palau, Montenegro, Colombia en Hong Kong gingen reeds voor. Ripple is momenteel in gesprek met meer dan 20 andere landen over mogelijke samenwerkingen.

Lang niet iedereen is even enthousiast over deze CBDC’s. Veel crypto enthousiastelingen maken zich grote zorgen over de privacykwesties van deze digitale overheidsmunten.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
XRP, Cardano en vele anderen zijn 'zombie' volgens Forbes
XRP, Cardano en vele anderen zijn ‘zombies’ volgens Forbes
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Advertentie