Roan Egberts Roan Egberts
17/06/2024 12:47 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/06/2024 10:54

Ripple (XRP) rechtszaak: SEC reageert op verzoek voor lagere boete

XRP-XRP
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple (XRP) rechtszaak: SEC reageert op verzoek voor lagere boete

Foto: Tada Images/Shutterstock

Onlangs kon je op Crypto Insiders lezen dat Ripple (XRP) voor een lagere boete pleit door te wijzen naar de boetes die tegen Terraform Labs zijn ingediend. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft nu gereageerd op de argumenten van Ripple.

Ripple pompt miljoen in politieke campagne van XRP-verdediger
Ripple pompt miljoen in politieke campagne van XRP-verdediger

SEC vs XRP

Ripple (XRP) zit sinds eind 2020 in een rechtszaak met de SEC. Ripple heeft de Amerikaanse effectenwetgeving geschonden, doordat het XRP verkocht zonder juiste vergunningen. De SEC ziet namelijk XRP als effecten.

De rechter oordeelde echter vorig jaar dat de secundaire verkoop van XRP niet onder deze wet valt, maar wel de institutionele verkoop. De SEC stelde onlangs aan de rechter een boete voor van maar liefst 2 miljard dollar in totaal voor het overtreden van de wet.

Ripple is van mening dat deze boete veel te hoog is en heeft onlangs in een brief aan de rechter de zaak vergeleken met de schikking met Terraform Labs. Het bedrijf achter het ingestortte Terra (LUNA) moet een boete van 4,5 miljard dollar betalen.

De SEC heeft nu het argument van Ripple, voor een lagere boete, verworpen. Volgens de toezichthouder is de vergelijking van deze zaak met de schikking met Terraform Labs als het vergelijken van appels met peren.

Advertentie

Geen vergelijking tussen Ripple & Terra

Op 13 juni gaf Ripple bij de rechter opnieuw aan dat de civiele boete niet meer dan 10 miljoen dollar zou moeten bedragen. De SEC had een civiele boete voorgesteld van $876,3 miljoen. Daar komt nog eens $198,2 miljoen aan rente en nog eens $876,3 miljoen aan onrechtmatig verkregen winsten bij. Hierdoor komt het totaal op bijna $2 miljard dollar uit, een torenhoge boete.

De schikking met Terraform Labs van 4,5 miljard dollar is inclusief een civiele boete van 420 miljoen dollar. Ripple beargumenteert dat de civiele boete van $420 miljoen voor Terraform Labs ongeveer 1,27 procent van de bruto-omzet van 33 miljard dollar bedraagt en dat dus ook betekent dat Ripple een veel lager boete zou moeten betalen.

De SEC zegt echter op 14 juni dat dit geen goede vergelijking is. De toezichthouder stelt dat de brutowinst van Terraform Labs uit onrechtmatige activiteiten ongeveer $3,5 miljard bedraagt. De boete van $420 miljoen is dan 12 procent van het totale bedrag. Ook zegt de SEC dat de hoogte van de boete voor Terraform Labs was vastgesteld doordat het bedrijf failliet is, geld terug moet naar de investeerders en leidinggevenden zijn ontslagen.

De Amerikaanse toezichthouder gaf ook aan dat de boete van Ripple $102,6 miljoen zou bedragen als dezelfde verhouding wordt genomen. De SEC sloot af met: “Een lagere boete zou dus niet voldoen aan de doelstellingen van de civiele strafwetten.”

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP stijgt 40% in “meest significante uitbraak in crypto-geschiedenis”
Ripple voegt belangrijke functie toe aan XRP cryptobeurs
Ripple pompt miljoen in politieke campagne van XRP-verdediger
Advertentie