Thom Derks Thom Derks
05/01/2023 17:34 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2023 17:34

Waarom de SEC al jaren zijn pijlen richt op Ripple en XRP

Nieuws
Analisten waarschuwen: Ripple koers begint aan flinke weg omlaag

Foto: Gorev Evgenii/Shutterstock

De juridische strijd tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) nadert zijn einde. Het duurt niet lang meer voordat de rechter van dienst, Analisa Torres, haar oordeel velt over de zaak. Ondertussen vraagt journalist Charles Gasparino zich af waarom de SEC zich focust op Ripple en de XRP token, terwijl er met FTX een veel grotere walvis aan te pakken is.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

2 redenen waarom SEC Ripple aanklaagt

Volgens de analyse van Gasparino zijn er twee redenen voor die opmerkelijke keuze van de SEC. De eerste is dat de SEC ervan overtuigd is dat het management van Ripple de spot dreef met de financiële wet- en regelgeving in de Verenigde Staten. Het bedrijf verkocht de XRP token, terwijl op voorhand duidelijk was dat ze hiermee niet alles volgens het boekje deden.

Verder voelt de SEC zich in zijn hemd gezet door Ripple, omdat het stug doorging met de verkoop van de XRP token, ook nadat het toezichtsorgaan het bedrijf verzocht om daarmee te stoppen. In het geval van Ethereum (ETH) ging het om één verkoopperiode en was het daarna klaar. Ripple bleef de token gedurende een lange periode verkopen.

De juridisch expert van Ripple, Stuart Alderoty, kon het niet laten om te reageren op het verhaal van Gasparino. Volgens Alderoty is de SEC een verzameling van niet-democratisch verkozen bureaucraten die hun macht misbruiken. “Ze kunnen ongecontroleerd hun macht uitoefenen en mensen straffen die hun orders niet blind uitvoeren,” aldus Alderoty.

Advertentie

Nieuwe informatie in XRP rechtszaak

Ondertussen gaat de rechtszaak tussen de SEC en Ripple Labs gestaag door. Op 4 januari ontving de rechter van dienst nog een aantal verzoeken, waaronder van een beursplatform, dat graag heeft dat zijn naam wordt doorgestreept in de documenten. Op die manier hoopt het beursplatform in kwestie zijn eigen naam te zuiveren en buiten schot te blijven in deze rechtszaak.

Het is op dit moment niet bekend om welke crypto exchange het gaat, maar in het bovenstaande bericht van James Filan staat meer informatie. Overigens is het beursplatform niet de enige die wenst dat zijn naam uit de documenten wordt geschrapt. Meerdere partners en investeerders van Ripple vragen de rechter hetzelfde.

De deadline voor alle documenten ligt momenteel op 18 januari. Op die datum moeten Ripple en de SEC alle weerleggingen inleveren tegen de moties die nu op tafel liggen. Het duurt niet lang meer voordat deze zaak eindelijk ten einde komt.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie