Rwanda gaat blockchain technologie gebruiken voor conflictmineralen

Rwanda gaat blockchain-technologie toepassen op de toeleveringsketen van Tantaal, een metaal dat gebruikt wordt in consumentenelektronica, in een poging om de problemen rond ‘conflictmineralen’ op te lossen.

Conflictmineralen zijn grondstoffen die vergaard worden uit conflictgebieden wat enige controverse veroorzaakt op internationaal niveau. De verdiensten gaan namelijk vaak naar de financiering van en het bestendigen van oorlog tussen militante facties.

Tantaal is een zeldzaam metaal dat gebruikt wordt in vliegtuigen, raketten, nucleaire reactoren, en voornamelijk consumentenelektronica als computers, dvd-spelers en mobiele telefoons. Rwanda is de laatste jaren de grootste aanbieder van het metaal geworden en zou verantwoordelijk zijn voor meer dan 50% van de productie. Het is een van de grootste exportproducten van het land geworden.

De Rwandese minister Francis Gatare, tevens CEO van het mijn, olie en gas bestuur van het land, zegt dat deze technologie nodig is voor Rwanda om aan te tonen dat hun tantaal conflictvrij is.

Blockchain is een van de technologieën die heeft aangetoond dat het een efficiëntere en effectievere manier is om traceerbaarheid voor grondstoffen te leveren.

Aldus Francis Gatare. De overheid van Rwanda heeft deze blockchain-oplossing gebouwd samen met Circulor, een blockchain-startup uit London. Het project geeft de mogelijkheid om de toeleveringsketen van tantaal te traceren zodat kopers en investeerders er verzekerd van kunnen zijn dat het metaal niet uit een conflictzone komt.

Douglas Johnson-Poensgen, CEO van Circulor, zegt het volgende:

De technologie van Circulor zorgt voor meer transparantie in de leveringsketen van tantaal. Ons blockchain-platform zal consumenten in staat stellen te zien waar de materialen in de producten die ze kopen vandaan komen en maakt het ook moeilijker voor materialen die niet ethisch zijn geproduceerd om door de keten te gaan. Het zal ook de kosten drastisch verminderen voor mijnwerkers die momenteel een onevenredig deel van de nalevingskosten dragen.

Het blockchain-project draait op het Hyperledger Fabric platform. Het platform wordt al gebruikt door de Power Resources Group (PRG), een mijnbedrijf dat al mijn operaties in Rwanda heeft en Apple voorziet van Tantaal voor haar apparatuur.

In 2010 tekende de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama de Dodd-Frank Act. Dit dwong de Securities and Exchange Commission (SEC) om regels op te stellen dat bepaalde bedrijven moeten vrijgeven wat de bron is van hun conflictmineralen en hoe zij deze gebruiken.

Blockchain kan de oplossing zijn om het hele proces transparanter te maken alsmede te versnellen. Dat kan goed voor Rwanda uitpakken dat nog steeds in de nasleep leeft van de genocide van 1994.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€28.365,70 Kopen
1
Litebit
€28.641,40 Kopen
2
Bitcoinmeester
€28.661,20 Kopen
3
SATOS
€28.918,50 Kopen
Meer nieuws

Tesla CEO Elon Musk praat weer over bitcoin (BTC), en cryptocurrency scams met zijn beeltenis nemen weer toe

Tesla en SpaceX CEO Elon Musk praat weer over bitcoin (BTC) op Twitter en dat trekt natuurlijk weer veel aandacht. Eerder deze week zei...

Britse financieel adviseur wil bitcoin (BTC) volledig verbieden, succes lijkt onwaarschijnlijk

De Britse financieel adviseur Neil Liversidge, naar verluidt een veteraan in het vak, dringt de Britse regering aan om álle transacties met cryptocurrencies waaronder...

Polkadot schiet XRP langs, is nu 4e grootste cryptocurrency en bereikt samen met Chainlink nieuwe ATH

Polkadot (DOT) begint sterk aan 2021. De totale marktkapitalisatie van DOT is vandaag gestegen naar de vierde plaats qua grootste cryptocurrencies op de markt...

Grayscale koopt direct duizenden bitcoins (BTC) na openen deuren voor nieuwe investeerders

Op 13 januari opende Grayscale de deuren weer voor nieuwe investeerders. Niet lang daarna werd al duidelijk dat de vraag naar bitcoin (BTC) onder...

Bitcoin (BTC) gaat nog steeds naar $400.000 volgens miljardair Scott Minerd, maar geeft waarschuwing

Miljardair Scott Minerd, CIO van Guggenheim Partners, een grote internationale investeringsmaatschappij, zei eind vorig jaar dat bitcoin (BTC) naar $400.000 kan stijgen. Eerder deze week...

Ethereum (ETH) reserves crypto exchanges raken op zegt analist, maar klopt dat wel?

Er gaat een verhaal rond dat de hoeveelheid aan ether (ETH) op cryptocurrency-exchanges momenteel drastisch terugloopt. De vraag naar ETH zou zo hard zijn...