Simon Bosch Simon Bosch
07/10/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 14:32

Barsten in de obligatiemarkt: wat betekent dit voor bitcoin?

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin daling ingezet? Analist verwacht snelle koersdaling naar $12.000

Foto: Atichat Wattanasin Stone/Shutterstock

Als je dacht dat veel aandelen sinds afgelopen zomer al in een benarde positie verkeren, dan heb je nog niet gekeken naar staatsobligaties. Voor Amerikaanse staatsobligaties is de opwaartse trend ver te bekennen. Volgens Bank of America is het de diepste bearmarkt in de geschiedenis. Die zou ook negatief kunnen zijn voor andere activa, zoals voor cryptocurrencies.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

BoA bearish op staatsobligaties VS

Dat heeft de investeringsbank op vrijdag geconcludeerd in een wekelijkse brief voor investeerders schrijft Reuters. In de nieuwste editie van de brief ‘Flow Show’ staat dat investeringsfondsen voor specifiek obligaties vorige week 2,5 miljard dollar zagen vertrekken. Bovendien heeft BoA slechts gemeten van afgelopen maandag tot woensdag, wat betekent dat het werkelijke bedrag mogelijk nog groter is.

Met name met langlopende staatsobligaties gaat het slecht, die de rentestijgingen het meest voelen. Afgelopen woensdag steeg de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar voor het eerst sinds 2007 tot meer dan 5%. De waarde van obligaties is omgekeerd gecorreleerd aan de rente, en afgelopen week daalden deze specifieke activa eveneens 5%.

Tegelijkertijd ging het met ‘2-year Treasury bonds’, die formeel ook wel ‘notes’ heten, wel redelijk. De koers van deze obligaties bleef zo goed als vlak. Dat zou kunnen komen doordat er steeds meer zorgen zijn dat de Verenigde Staten langzaam in een recessie belanden. De hogere rentes die de centrale bank doorvoert remmen namelijk in theorie de economie.

Verder zal het feit dat de Verenigde Staten hun eigen schuld maar met moeite kunnen betalen een belangrijke rol spelen. De overheid dreigde vorige maand zelfs niet-essentiële overheidsdiensten tijdelijk te sluiten.

Advertentie

Slecht nieuws obligaties slecht voor crypto?

Ook de zakenbank neemt de kans op een recessie in acht, maar blijft bearish. “Hier geen capitulatie,” waarschuwt BoA-strateeg Michael Hartnett. Hij noemt obligaties de nieuwe ‘humiliation trade’. Volgens sommigen is de paniek juist gunstig voor andere activa, maar Bank of America denkt van niet. Het ziet de stijging van Amerikaanse aandelen juist als een gunstig verkoopmoment.

Over het algemeen zijn aandelen en cryptocurrencies positief aan elkaar gecorreleerd. Dat betekent dat crypto stijgt als aandelen stijgen en dalen als aandelen dat ook doen. Ironisch genoeg gebeurde vorige week juist het tegenovergestelde. De obligatiepaniek was er toen ook al, maar bitcoin (BTC) profiteerde volgens marktgegevens juist van de onrust.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie