Thom Derks Thom Derks
23/03/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/03/2023 20:00

Binance stopt gratis handel voor bitcoin, behalve dit handelspaar

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin beurs Binance aangeklaagd door Amerikaanse toezichthouder

Foto: Diego Thomazini / Shutterstock.com

Gedurende een periode van negen maanden kon je op Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, terecht om sommige bitcoin (BTC) handelsparen zonder kosten te verhandelen. Die maatregel maakte het beursplatform van CEO Changpeng Zhao, dat al aan de top van de markt stond, nog populairder onder actieve handelaren. Nu maakt Binance echter bekend dat er een einde komt aan de gratis handel en laat het alleen de vrije handel tussen bitcoin en de TrueUSD (TUSD) stablecoin open.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Binance marktaandeel steeg van 50% tot 72%

Het is goed mogelijk dat het marktaandeel van Binance in ieder geval een kleine tik krijgt als gevolg van deze beslissing. Ongeveer 60 procent van het totale handelsvolume op het beursplatform kwam namelijk vanuit de handelsparen waar de beurs geen kosten voor rekende.

Verder is het opvallend dat Binance ervoor kiest om alleen de handel tussen TUSD en BTC gratis te houden. Het lijkt erop dat dit op het moment de stablecoin is waar Binance de voorkeur aan geeft.

Kort na de introductie van de gratis handel in sommige bitcoin-handelsparen op het beursplatform, schoot het marktaandeel van Binance omhoog. Analysebedrijf Kaiko meldt dat het marktaandeel van Binance in die periode steeg van 50 naar 72 procent.

Advertentie

Slimme strategie van Binance

De keuze van Binance om tijdens de bearmarkt de handelskosten van enkele bitcoin-handelsparen naar nul terug te brengen was uiterst slim. Op dat moment waren de handelsvolumes op de beurzen al een stuk lager dan in het jaar ervoor en zaten sommige beursplatformen in de problemen. Binance probeerde op dat moment waarschijnlijk sommige concurrenten de laatste tik te geven.

Het is goed mogelijk dat er in de bestuurskamers van concurrenten behoorlijke paniek ontstond nadat Binance met deze powermove op de proppen kwam. Nu keert de rust weer terug in de markt en kiest Binance er ook weer voor om de gratis-handelsparen in bitcoin te schrappen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie