Simon Bosch Simon Bosch
12/03/2024 20:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/03/2024 17:50

Bitcoin bereikt mijlpaal na gigantische instroom bij beursfondsen

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin bereikt mijlpaal na gigantische instroom bij beursfondsen

Foto: IgorGolovniov/Shutterstock

Het gaat goed met de crypto-beursfondsen. Dat was eind vorig jaar al zo, maar sinds de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in januari 10 spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) heeft goedgekeurd, staan ze meer in de belangstelling dan ooit. Op maandag hebben de fondsen een nieuwe mijlpaal bereikt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

9 spot-ETF’s groeien enorm

Dat schrijft crypto-analist Alessandro Ottaviani op sociale mediaplatform X. Grayscale’s GBTC is wederom flink gekrompen, met 464 miljoen dollar om precies te zijn. Daar zit het positieve nieuws dus niet in.

Het lijkt er volgens Ottaviani zelfs op dat de verkoopgolf van GBTC nog niet over is, want het betreft namelijk een flinke toename ten opzichte van de week ervoor. De laatste dag dat dit fonds zoveel kromp was op 29 februari, daarna hielden GBTC-investeerders zich vrij rustig.

Tegelijkertijd groeiden de 9 andere Amerikaanse spot-ETF’s met 999,7 miljoen dollar. De netto-geldstroom lag dus rond de 506 miljoen dollar. De groei van de overige fondsen is een record.

De groei van alle fondsen bij elkaar is sinds de goedkeuring flink versneld. Daarmee lijkt bitcoin steeds meer in trek te raken bij investeerders die voornamelijk via traditionele wegen investeren.

Advertentie

BlackRock heeft het populairste bitcoinfonds

Ook zijn deze 9 fondsen de afgelopen 11 dagen met 8,1 miljard dollar gegroeid. Ottoviano hoopt dat het nettobedrag nóg hoger wordt zodra investeerders in GBTC stoppen met verkopen. Wel is het dan nodig dat investeerders net zoveel in de overige fondsen blijven stoppen.

De grootste van deze ETF’s is IBIT van BlackRock-dochterbedrijf iShares, dat zelf ook al het ene na het andere record verbreekt. Vorige week voegde BlackRock maar liefst 12.000 BTC toe aan zijn investeringsfonds.

Sinds vorige week bezit BlackRock zelfs meer bitcoins voor dit fonds dan MicroStrategy, en IBIT ontvangt al sinds dag één het leeuwendeel van het geld van alle spot-ETF’s in de VS.

Volgens gegevens van The Block heeft IBIT nu een marktwaarde van bijna 13 miljard dollar, terwijl de nummer drie in de lijst, Fidelity’s FBTC, bijna 8 miljard dollar bezit. Tegelijkertijd is GBTC nog steeds de grootste met een marktwaarde van bijna 28 miljard dollar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie