Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
20/02/2024 21:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/02/2024 18:12

CEO van crypto exchange aangeklaagd door Amerikaanse overheid

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
crypto-rechtszaak-arbitrage

Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Adam Todd, de oprichter van het crypto futures handelsplatform Digitex Futures Exchange, wordt aangeklaagd. Het Amerikaanse advocatenkantoor voor het Southern District van Florida verdenkt de CEO van het opzettelijk overtreden van de Bank Secrecy Act.

Nederlandse crypto ‘AI bot’ zorgt voor 200% winst sinds 2023 op Bitvavo
Nederlandse crypto ‘AI bot’ zorgt voor 200% winst sinds 2023 op Bitvavo

De beschuldigingen van de crypto-baas

In het specifiek wordt Todd ervan beschuldigd Digitex illegaal te hebben geëxploiteerd als een niet-geregistreerd crypto futures handelsplatform. Het zou om de periode tussen januari 2018 tot april 2022 gaan.

Hij zou niet de nodige maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat zijn platform gebruikt kon worden voor witwassen van geld. Dit had hij kunnen doen door programma’s op te zetten die controleren wie zijn klanten precies zijn en waar hun geld vandaan komt,

Als blijkt dat Adam Todd de wet heeft overtreden, kan hij tot vijf jaar in de gevangenis belanden. De exacte duur van zijn straf wordt vastgesteld door een rechter, die daarbij kijkt naar de richtlijnen voor strafoplegging in de Verenigde Staten en andere belangrijke omstandigheden.

Advertentie

Eerdere straf voor marktmanipulatie

Zeven maanden geleden heeft de Amerikaanse toezichthouder voor de handel in  grondstoffenfutures, beter bekend als de CFTC, Adam Todd schuldig bevonden aan verschillende overtredingen zonder dat hij daarbij aanwezig was. Dit oordeel werd gegeven omdat hij geprobeerd had de prijs van Digitex’s eigen digitale munt, DGTX, kunstmatig te beïnvloeden met behulp van een automatisch programma.

Naast de beschuldigingen van de CFTC heeft de rechter Adam Todd en zijn bedrijven verboden om zich in de toekomst te registreren bij de CFTC of te handelen op markten die door de CFTC worden gecontroleerd. Ook moet Todd $3.9 miljoen terugbetalen en daar bovenop een boete van $11.7 miljoen betalen als straf.

Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen

USDT schandaal FTX

Fraude is helaas niet iets nieuws in de wereld van crypto. In de nasleep van de FTX crisis komen er nieuwe details aan het licht. Sam Bankman-Fried, de oprichter van de inmiddels failliete exchange, opende in 2018 rekeningen bij Deltec. Hij maakte daarmee winst gedurende de afgelopen bull run door USDT te verkopen voordat er een betaling was gedaan.

Beschuldigingen richten zich nu ook op Deltec voor het faciliteren van deze praktijken en op het advocatenkantoor Sullivan & Cromwell voor vermeende medeplichtigheid. Desondanks ontkennen Deltec en Tether hun rol in de vermeende fraudezaak.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie