Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
20/02/2024 21:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/02/2024 18:12

CEO van crypto exchange aangeklaagd door Amerikaanse overheid

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
crypto-rechtszaak-arbitrage

Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Adam Todd, de oprichter van het crypto futures handelsplatform Digitex Futures Exchange, wordt aangeklaagd. Het Amerikaanse advocatenkantoor voor het Southern District van Florida verdenkt de CEO van het opzettelijk overtreden van de Bank Secrecy Act.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

De beschuldigingen van de crypto-baas

In het specifiek wordt Todd ervan beschuldigd Digitex illegaal te hebben geëxploiteerd als een niet-geregistreerd crypto futures handelsplatform. Het zou om de periode tussen januari 2018 tot april 2022 gaan.

Hij zou niet de nodige maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat zijn platform gebruikt kon worden voor witwassen van geld. Dit had hij kunnen doen door programma’s op te zetten die controleren wie zijn klanten precies zijn en waar hun geld vandaan komt,

Als blijkt dat Adam Todd de wet heeft overtreden, kan hij tot vijf jaar in de gevangenis belanden. De exacte duur van zijn straf wordt vastgesteld door een rechter, die daarbij kijkt naar de richtlijnen voor strafoplegging in de Verenigde Staten en andere belangrijke omstandigheden.

Advertentie

Eerdere straf voor marktmanipulatie

Zeven maanden geleden heeft de Amerikaanse toezichthouder voor de handel in  grondstoffenfutures, beter bekend als de CFTC, Adam Todd schuldig bevonden aan verschillende overtredingen zonder dat hij daarbij aanwezig was. Dit oordeel werd gegeven omdat hij geprobeerd had de prijs van Digitex’s eigen digitale munt, DGTX, kunstmatig te beïnvloeden met behulp van een automatisch programma.

Naast de beschuldigingen van de CFTC heeft de rechter Adam Todd en zijn bedrijven verboden om zich in de toekomst te registreren bij de CFTC of te handelen op markten die door de CFTC worden gecontroleerd. Ook moet Todd $3.9 miljoen terugbetalen en daar bovenop een boete van $11.7 miljoen betalen als straf.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

USDT schandaal FTX

Fraude is helaas niet iets nieuws in de wereld van crypto. In de nasleep van de FTX crisis komen er nieuwe details aan het licht. Sam Bankman-Fried, de oprichter van de inmiddels failliete exchange, opende in 2018 rekeningen bij Deltec. Hij maakte daarmee winst gedurende de afgelopen bull run door USDT te verkopen voordat er een betaling was gedaan.

Beschuldigingen richten zich nu ook op Deltec voor het faciliteren van deze praktijken en op het advocatenkantoor Sullivan & Cromwell voor vermeende medeplichtigheid. Desondanks ontkennen Deltec en Tether hun rol in de vermeende fraudezaak.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie