chileens_gerechtshof_beveelt_bank_weer_zaken_te_doen_met_cryptocurrency_exchange_orionx

Chileens gerechtshof gebiedt bank weer zaken te doen met crypto-exchange OrionX

0

De vierde kamer van het gerechtshof in Santiago heeft onlangs geoordeeld dat Banco Estado, een staatsbank, de bankrekening van Bitcoin-exchange OrionX opnieuw moet openen, nadat de rekening eerder, kennelijk in strijd met de wet, afgesloten was, meldde La Tercera op 12 juli.

Het gerechtshof stemde in met het hoger beroep dat door OrionX werd ingediend tegen Banco Estado, die eind maart de depositorekening van het bedrijf afsloot. Destijds noemde de bank “het gebrek aan wettelijke erkenning van handel in cryptocurrency” als rechtvaardiging voor de beslissing. Hetzelfde gebeurde bij de rekeningen van twee andere exchanges, Crypto MKT en Buda, waardoor de beslissing werd beschouwd als een algemeen verbod op de crypto-industrie.

Banco Estado verklaarde toendertijd dat het had besloten “geen medewerking te willen verlenen aan bedrijven die zich toeleggen op de uitgifte, creatie, brokerage, bemiddeling van, of het dienen als een platform voor de zogenaamde cryptocurrencies”. Als reactie hierop stapten de exchanges naar de rechtbank, die het in behandeling nam, terwijl de rekeningen bevroren bleven.

Nu, door de uitspraak van het gerechtshof, is Banco Estado verplicht de depositorekening van OrionX te heropenen. Het hof noemde het oorspronkelijke besluit van de bank om de bankrekeningen te bevriezen een “willekeurige en onwettige actie, die een ontneming van het recht vormt dat wordt beschermd door artikel 19 nr. 2 van de Constitución Política de la República” (de Chileense grondwet), wat neerkomt op het recht op gelijkheid voor de wet.

Eind april oordeelde anti-monopolie instanties in Chili, op een vergelijkbare manier dat de Banco Estados en een andere bank, Itau Corpbanca, de eerder bevroren bankrekeningen van de crypto-exchange Buda, dat voor de sluiting handelsvolumes van $1 miljoen per dag liet zien, moesten heropenen. Destijds zei de CEO van Buda het volgende over de houding van de banken tegenover crypto-exchanges:

Ze maken een hele industrie kapot. Het zal niet mogelijk zijn om in Chili crypto te kopen en verkopen bij een veilig bedrijf. We zullen vijf jaar terug te tijd in moeten gaan en in persoon moeten handelen. Het lijkt wel heel willekeurig.

In mei kondigde de voorzitter van de Centrale Bank van Chili, Mario Marcel, aan dat ze de ontwikkeling van een regelgevend kader voor cryptocurrencies overwegen, om de risico’s die gepaard gaan met de crypto-handel beter te kunnen beheren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste nieuws