Rico Engelbarts
17/07/2018 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/07/2018 15:30

Chileens gerechtshof gebiedt bank weer zaken te doen met crypto-exchange OrionX

Nieuws
chileens_gerechtshof_beveelt_bank_weer_zaken_te_doen_met_cryptocurrency_exchange_orionx

De vierde kamer van het gerechtshof in Santiago heeft onlangs geoordeeld dat Banco Estado, een staatsbank, de bankrekening van Bitcoin-exchange OrionX opnieuw moet openen, nadat de rekening eerder, kennelijk in strijd met de wet, afgesloten was, meldde La Tercera op 12 juli.
Het gerechtshof stemde in met het hoger beroep dat door OrionX werd ingediend tegen Banco Estado, die eind maart de depositorekening van het bedrijf afsloot. Destijds noemde de bank “het gebrek aan wettelijke erkenning van handel in cryptocurrency” als rechtvaardiging voor de beslissing. Hetzelfde gebeurde bij de rekeningen van twee andere exchanges, Crypto MKT en Buda, waardoor de beslissing werd beschouwd als een algemeen verbod op de crypto-industrie.
Banco Estado verklaarde toendertijd dat het had besloten “geen medewerking te willen verlenen aan bedrijven die zich toeleggen op de uitgifte, creatie, brokerage, bemiddeling van, of het dienen als een platform voor de zogenaamde cryptocurrencies”. Als reactie hierop stapten de exchanges naar de rechtbank, die het in behandeling nam, terwijl de rekeningen bevroren bleven.
Nu, door de uitspraak van het gerechtshof, is Banco Estado verplicht de depositorekening van OrionX te heropenen. Het hof noemde het oorspronkelijke besluit van de bank om de bankrekeningen te bevriezen een “willekeurige en onwettige actie, die een ontneming van het recht vormt dat wordt beschermd door artikel 19 nr. 2 van de Constitución Política de la República” (de Chileense grondwet), wat neerkomt op het recht op gelijkheid voor de wet.
Eind april oordeelde anti-monopolie instanties in Chili, op een vergelijkbare manier dat de Banco Estados en een andere bank, Itau Corpbanca, de eerder bevroren bankrekeningen van de crypto-exchange Buda, dat voor de sluiting handelsvolumes van $1 miljoen per dag liet zien, moesten heropenen. Destijds zei de CEO van Buda het volgende over de houding van de banken tegenover crypto-exchanges:

Ze maken een hele industrie kapot. Het zal niet mogelijk zijn om in Chili crypto te kopen en verkopen bij een veilig bedrijf. We zullen vijf jaar terug te tijd in moeten gaan en in persoon moeten handelen. Het lijkt wel heel willekeurig.

In mei kondigde de voorzitter van de Centrale Bank van Chili, Mario Marcel, aan dat ze de ontwikkeling van een regelgevend kader voor cryptocurrencies overwegen, om de risico’s die gepaard gaan met de crypto-handel beter te kunnen beheren.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote jongens zien kans in bitcoin's crash: $5,8 miljard bijgekocht
Grote jongens zien kans in bitcoin’s crash: $5,8 miljard bijgekocht
Advertentie