Erik Juffermans Erik Juffermans
19/09/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/09/2023 15:00

Crypto beurs Binance onder vuur: toezichthouder eist transparantie

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto wending: Binance oprichter mag VS toch niet verlaten

Foto: ANTON ZUBCHEVSKYI/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) verhoogt de druk op Binance.US de Amerikaanse tak van de enorme crypto exchange. De commissie eist betere samenwerking in de rechtszaak die sinds juni loopt. De SEC is namelijk allesbehalve te spreken over de medewerking van de crypto beurs in het onderzoek. Keer op keer weigert de exchange de nodige documenten aan te leveren.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto exchange Binance werkt niet mee

In juni diende de toezichthouder een rechtszaak in tegen Binance, Binance.US en Binance CEO Changpeng “CZ” Zhao. In de aanklacht werd beweerd dat ze de Amerikaanse effectenwetgeving hadden overtreden. Sindsdien heeft de SEC herhaaldelijk gevraagd dat de Amerikaanse crypto beurs samenwerkt om toegang te krijgen tot interne documenten.

Deze documenten zouden blootleggen moeten hoe het bedrijf opereert. Met name wil de SEC weten wie de controle heeft over klantentegoeden van Binance. Aanvankelijk ging Binance.US akkoord, maar trok later zijn medewerking in en beweerde dat de toezichthouder “onredelijke eisen” stelde. Eerder deze maand beschuldigde de SEC Binance.US van een “gebrek aan transparantie” tijdens het onderzoek.

Nu beweert de SEC dat de beurs het volledig nalaat om samen te werken. Ook zou de exchange “volledige categorieën informatie hebben tegengehouden die waarschijnlijk licht zouden werpen op de bewaring van klantentegoeden.”

“De versnelde uittocht van BAM-medewerkers (BAM is het moederbedrijf van Binance), nu inclusief de CEO en anderen die mogelijk cruciale informatie hebben met betrekking tot het bewaren, de controle en beschikbaarheid van activa, benadrukt de dringende behoefte aan versnelde ontdekking met betrekking tot deze kwesties.” 

SEC maakt zich zorgen over crypto klantentegoeden

Aldus het SEC document van maandag, verwijzend naar bestuursleden die vorige week het bedrijf verlieten. De SEC beweert verder dat de Amerikaanse tak van het bedrijf “een uiterst beperkte hoeveelheid informatie” heeft verstrekt over Binance’s bewaarplatform Ceffu. De SEC beweert dat het bedrijf Ceffu gebruikt om activa op Binance.US te bewaren.

Binance heeft echter altijd gezegd dat Binance.US, voor Amerikaanse klanten, een apart bedrijf is dat onafhankelijk wordt beheerd van diens moederbedrijf. 

De spanningen tussen de SEC en Binance.US lopen hoog op. Het resultaat van deze zaak kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de regulering van crypto assets in de Verenigde Staten en de manier waarop toezichthouders dergelijke zaken in de toekomst zullen benaderen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Grote jongens zien kans in bitcoin's crash: $5,8 miljard bijgekocht
Grote jongens zien kans in bitcoin’s crash: $5,8 miljard bijgekocht
Advertentie