Simon Bosch Simon Bosch
10/12/2022 15:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/12/2022 15:02

Crypto.com onthult wat er in hun reserves zit

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Valentin Baciu / Shutterstock.com

Veel crypto exchanges hebben hun ‘proof-of-reserves’ vrijgegeven om klanten gerust te stellen, maar Crypto.com was nog even afwezig in dit lijstje. Deze exchange was lang één van de partijen waar men zich het meest zorgen om maakte. Maar nu toont ook dit bedrijf aan dat het alle activa bezit wat het zegt te bezitten.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Officiële audit voor Crypto.com

Afgelopen vrijdag onthulde Crypto.com de balansen van de activa die het beheert. De audit heeft de exchange door het internationale boekhoudbureau Mazars Group laten doen, dat meer dan 44.000 mensen in dienst heeft in meer dan 90 landen. Met cryptografische technieken heeft dit bedrijf bewezen dat het op 7 december om 1 uur ‘s nachts de activa had die het voor klanten zou moeten hebben.

Van negen verschillende cryptocurrencies heeft de exchange 101% van het geld van klanten of meer onder beheer. Van USDT heeft het zelfs 6% extra dan wat het voor klanten aan moet houden. Logischerwijs zal het meer dan deze percentages aanhouden, het platform stelt je immers ook in staat om nog meer te kopen.

Om precies te zijn heeft het accountancybureau de holdings van bitcoin (BTC), ether (ETH), USD Coin (USDC), USDT, XRP, Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB), Chainlink (LINK) en Decentraland (MANA) gecontroleerd. Crypto.com laat je meer coins dan deze negen verhandelen, maar deze zullen een veel minder groot deel van de balans vertegenwoordigen.

Het laten controleren van activa kost geld. Wellicht is dat een reden waarom de audit is beperkt tot negen tokens. Verder valt op dat de Cronos-token (CRO) nog maar 1,65% van de tokens in de wallets vertegenwoordigt, volgens on-chain data van Nansen.

Advertentie

Kritiek op Proof-of-Reserves

Het moet gezegd worden dat er veel kritiek is op het principe van de ‘Proof-of-Reserves’ die steeds meer exchanges onthullen. Tot nu toe gaat het namelijk om een momentopname. Bovendien zeggen de cijfers maar weinig zonder informatie over de schulden van de exchange. Het zou kunnen dat het met blockchain-technologie in de toekomst mogelijk wordt om in real-time reserves aan te tonen, maar voor nu moeten we het met deze beperkte informatie doen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie