Thom Derks Thom Derks
11/11/2022 09:37 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/11/2022 09:37

Crypto-leenplatform BlockFi pauzeert opnames door FTX problemen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypt leenplatform BlockFi wil klanten in de zomer terugbetalen

Foto: T. Schneider/Shutterstock

In navolging van de problemen bij FTX, lijkt BlockFi het eerste grote slachtoffer te worden. Het crypto-leenplatform maakte enkele uren geleden bekend dat het de opnames “tijdelijk” moet pauzeren. “Het gebrek aan duidelijkheid omtrent de situatie bij FTX dwingt ons om de opnames van klanten te pauzeren. We willen mensen ook oproepen geen fondsen over te maken naar het platform”, zo laat BlockFi middels een tweet weten.

Binance oprichter lanceert nieuw ‘impactvol’ project
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Wederom problemen voor BlockFi

Het crypto-leenplatform komt hiermee alweer voor de tweede maal dit jaar in de problemen. Eerder ging het nat tijdens de problemen rondom de ineenstorting van Terra (LUNA), die vele andere partijen aan het wankelen brachten. Uiteindelijk zou het ook niet verrassend zijn als de problemen bij FTX nog altijd een gevolg zijn van het omvallen van Terra.

In juli kwamen BlockFi en FTX US, de Amerikaanse tak van FTX, een lening van 400 miljoen dollar overeen, waarmee het crypto-leenplatform kon overleven. Onderdeel van de kredietovereenkomst is dat FTX US het recht heeft om BlockFi over te nemen. Wat ze daar precies voor zouden moeten betalen is niet duidelijk, maar van die overname lijkt nu even geen sprake meer.

Saillant detail is dat de kredietfaciliteit voor BlockFi afkomstig is van de Amerikaanse tak van FTX. De problemen die nu spelen zitten in de internationale tak van FTX, maar het is nog onduidelijk in hoeverre ook de Amerikaanse tak wordt geraakt. Het lijkt onwaarschijnlijk dat die buiten schot blijven.

Advertentie

Ook FTX US in gevaar

In principe liggen de problemen op dit moment dus bij het internationale platform van FTX. Sam Bankman-Fried kondigde op donderdag aan dat het mogelijk is dat ook daar de handel stilgelegd wordt de komende dagen. Wat dat betreft raadt hij het mensen af om nog fondsen naar het platform te sturen.

De kans is overigens klein dat mensen dat al deden. Het lijkt waarschijnlijker dat mensen ook bij FTX US proberen om al hun fondsen zo snel mogelijk van het platform te halen. Het zou heel bijzonder zijn als de Amerikaanse tak van het bedrijf weet te ontsnappen aan de ellende.

Het bedrijf geeft aan dat de opnames voor FTX US gewoon blijven doorgaan, maar dat zijn uiteindelijk ook maar woorden. Sam Bankman-Fried gaf enkele dagen geleden immers ook nog aan dat het internationale platform van FTX voldoende assets had om al zijn gebruikers te betalen, wat ook niet waar bleek te zijn.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie