Ivo Melchers Ivo Melchers
15/07/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/07/2023 07:00

Crypto soap: Celsius ontsnapt aan gigantische boete

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Failliete crypto bank Celsius gaat slachtoffers compenseren

Foto: Mundissima / Shutterstock.com

Donderdag wist de failliete crypto geldschieter Celsius een plekje in het crypto nieuws te bemachtigen nadat zijn voormalig CEO Alex Mashinsky werd opgepakt. Ook kreeg het leenplatform aanklachten vanuit alle hoeken van Amerikaanse toezichthouders op zijn bord. Een nieuw hoofdstuk binnen de Celsius soap is gestart en ook vandaag weet het weer de schijnwerpers op zich te laten richten.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto geldschieter én CEO zijn het haasje

Het in New Jersey gevestigde bedrijf en zijn ex-CEO werden donderdag aangeklaagd door de Securities and Exchange Commission (SEC), Federal Trade Commission (FTC) en Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Mashinsky werd tegelijkertijd door het Amerikaanse Department of Justice (DOJ) aangeklaagd wegens zeven fraudegerelateerde aanklachten en vervolgens in hechtenis genomen.

Mashinsky wordt nu echter op borgtocht vrijgelaten. Volgens gerechtelijke documenten heeft hij ingestemd met een persoonlijke erkenningsgarantie van 40 miljoen dollar. Met deze overeenkomst kan hij worden vrijgelaten zonder borgtochtgeld te hoeven betalen, met de belofte dat hij voor alle vereiste hoorzittingen voor de rechtbank zal verschijnen.

Het gezicht van de failliete geldschieter heeft tevens niet schuldig gepleit aan alle aanklachten.

Celsius ontsnapt aan geldboete

Gisteren kwam bovendien het nieuws naar buiten dat de FTC een geldboete van maar liefst 4,7 miljard dollar had opgelegd aan het failliete platform. Het vonnis wordt echter opgeschort om ‘’Celsius in staat te stellen haar resterende activa terug te geven aan consumenten in zijn faillissementsprocedure’’.

Volgens de aankondiging van 13 juli zullen Celsius en zijn gelieerde bedrijven permanent worden uitgesloten van ‘’het aanbieden, op de markt brengen of promoten van een product of dienst die kan worden gebruikt om activa te storten, uit te wisselen, te beleggen of op te nemen’’.

Celsius gaf in een tweet aan verheugd te zijn om het feit dat het tot een oplossing is gekomen met de Amerikaanse toezichthouders. Het benadrukte tevens dat het zijn ogen blijft richten op zijn herstructureringsprocedure. De aanklachten zullen naar eigen zeggen hoogstwaarschijnlijk geen invloed hebben op de uitkomst van het faillissementsprocedure en de waarde die uiteindelijk naar de klanten gedistribueerd zal worden.

Celsius vroeg in juli vorig jaar zijn faillissement aan en cryptoconsortium Fahrenheit heeft een tijdje terug de veiling gewonnen om de activa van het platform te verwerven. Wat de toekomst precies zal bieden en wanneer klanten eindelijk een deel van hun activa tegemoet kunnen zien is voor nu nog steeds onduidelijk.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie