Simon Bosch Simon Bosch
22/12/2022 06:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/12/2022 06:15

Durfkapitalisten staken ondanks bearmarkt meer in crypto dan in 2021

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Durfkapitalisten staken ondanks bearmarkt meer in crypto dan in 2021

Foto: nito/Shutterstock

2022 was een bewogen jaar in de crypto-industrie. De totale marktwaarde van alle cryptocurrencies is gedaald van bijna 3 biljoen dollar tot slechts 845 miljard, maar toch houden instituten hun poot stijf. Sterker nog, durfkapitalisten hebben in 2022, ondanks de bearmarkt, meer startkapitaal geïnvesteerd in de crypto sector dan in heel 2021.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto-durfkapitaal boekt record

Uit een nieuw onderzoek van Cointelegraph blijkt dat durfkapitalisten in 2022 maar liefst 36,1 miljard dollar hebben geïnvesteerd in de blockchain-industrie. Dat is bijna 6 miljard meer dan in 2021, toen investeerden zij zo’n 30,3 miljard dollar in jonge bedrijven.

Toch deden instituten het in november iets rustiger aan. Het maandelijkse bedrag van november kromp namelijk met 4,8% tot 840,4 miljoen dollar. Dit getuigt van een trend die al sinds mei aanwezig is in de markt. Begin mei stortte het ecosysteem van Terra (LUNA) in. Dit suggereert dat investeerders een stuk voorzichtiger zijn geworden.

Advertentie

Crypto infrastructuur pakt grootste deel

Projecten die zich richten op de onderliggende infrastructuur hebben in november het grootste bedrag van deze 800 miljoen dollar gekregen. 483,9 miljoen dollar zelfs, ongeveer de helft van het totaal dus.

Maar bijna de helft van dit bedrag is afkomstig van één enkel bedrijf, Matter Labs. Dit bedrijf hield vorige maand een financieringsronde van 200 miljoen dollar om de Ethereum Virtual Machine (EVM) compatibele zkSync open source te maken.

In totaal kregen twaalf bedrijven in de infrastructuur-sector investeringen. In de Web3 sector kregen veel meer bedrijven financiële slagkracht, 23 bedrijven om precies te zijn. Toch gaat het hier om veel lagere bedragen per bedrijf, in totaal ontvingen Web3 ondernemingen slechts 168,3 miljoen dollar.

Het jaar is nog niet voorbij, maar wel bijna. Net als de meeste bedrijven nemen veel financiële bedrijven aan het eind van het jaar even pauze. De kans is dus aanzienlijk dat het totaalbedrag eind dit jaar niet veel groter zal zijn dan de 36,1 miljard dollar die reeds is geïnvesteerd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie