Simon Bosch Simon Bosch
23/09/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/09/2023 04:00

Economische crisis China kan goed gaan uitpakken voor crypto wereld

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Economische crisis China kan goed gaan uitpakken voor crypto wereld

Foto: IHOR SULYATYTSKYY

Begin september daalde de waarde van de Chinese yuan plotseling tot een koersniveau dat we sinds eind 2007 niet meer hebben gezien. Het veroorzaakte grote paniek in Chinese financiële markten en de grootste kapitaalvlucht in jaren. Voor bitcoin (BTC) kan dit gunstig uitpakken, maar er zijn wat uitdagingen voor Chinese investeerders.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

China kampt met recessie, investeerders zoeken hun geluk elders

Volgens Bloomberg vertrok vorige maand maar liefst 49 miljard dollar uit China. Dat is het grootste bedrag sinds begin 2016. Vorig jaar was de yuan relatief sterk, maar dit jaar is dat wel anders. In het westen ligt de inflatie nog steeds erg hoog, maar in China is de inflatie nagenoeg afwezig. In juli was er zelfs sprake van deflatie.

Door de waarde van de yuan laag te houden probeert de Chinese overheid de handel weer aan te drijven en de koopkracht te stimuleren. Het land kampt namelijk met een economische recessie, zoals onder andere blijkt uit hernieuwde problemen met vastgoedgigant Evergrande.

Op sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) noemt voormalig BitMEX-CEO Arthur Hayes enkele andere verklaringen. Zo zou de daling kunnen zijn veroorzaakt doordat China veel goud koopt, zijn in dollars gedenomineerde leningen afbetaalt, of doordat welvarende Chinezen hun geld elders onderbrengen. Afgaande op data van Bloomberg is dit laatste een belangrijke factor.

Advertisement

Economische crisis in China kan positief zijn voor bitcoin

Waar het geld precies naartoe gaat is niet duidelijk, maar Hayes denkt dat het door zal blijven gaan. Hij hoopt dat een deel bij bitcoin terecht zal komen. Want het kopen en minen van cryptocurrencies is weliswaar niet legaal in China, maar kennelijk stopt dit Chinezen er niet van om er in te investeren.

Zo bleek eerder dit jaar dat de grootste markt van Binance China is. Ondanks het verbod én de grootschalige internetcensuur weet de bevolking toch zijn weg te vinden naar de cryptobeurs. Binance is afgaande op data van CoinGecko nog steeds met afstand de grootste crypto exchange. Het dagelijkse volume ligt op ruim 4 miljard dollar, terwijl dat van de eerstvolgende concurrent nog geen 800 miljoen dollar bereikt. Een flink deel hiervan zal afkomstig zijn uit China.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement