Erik Juffermans Erik Juffermans
19/11/2022 17:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/11/2022 17:32

Ethereum oprichter komt met idee om crypto veiligheid te verbeteren

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Alexey Smyshlyaev / Shutterstock.com

Meerdere gebeurtenissen, met als climax de ineenstorting van FTX, hebben dit jaar de kwetsbaarheid van het crypto ecosysteem blootgelegd. Oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, heeft een aantal ideeën openbaar gemaakt die een oplossing moeten bieden. De CEO van Binance, Changpeng Zhao, heeft in reactie op Buterin aangegeven aan de slag te gaan met deze ideeën.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

CEX?

Om zogenaamde insolvencies, of gebrek aan liquiditeit, bij exchanges te voorkomen zou Buterin graag de ontwikkeling van cryptografische proof of on-chain funds zien gebeuren. Deze proof of funds kunnen dan vervolgens financiële aansprakelijkheden dekken. Het cryptografische bewijs hiervan zou dan voor de nodige transparantie zorgen.

Buterin noemt deze technologie safe centralised exchanges (CEX). In het beste geval zou dit systeem toestemming vereisen van gebruikers voordat exchanges assets van klanten kunnen verplaatsen. 

De CEO van Binance, CZ, maakt zich in de nasleep van het FTX drama erg vocaal over de nodige transparantie in de crypto sector. Hij heeft aangegeven de ideeën van Buterin over deze CEX’s wel te zien zitten en gaat ermee aan de slag zo zegt hij zelf.

In het verleden werd er al geprobeerd om insolvencies te voorkomen door data van gebruikers en hun crypto assets transparant te maken. Dit botste echter met meerdere privacy eisen waardoor hiervan werd afgezien.

Een crypto herstelfonds

Ideaal gezien zal er in de toekomst gebruik worden gemaakt van social recovery wallets, vindt Buterin. Dit is een wallet die gebruik maakt van meerdere keys van meerdere individuen. Op deze manier kunnen hackers bij bezit van een enkele private key alsnog geen assets buitmaken. 

Buterin hoopt dat exchanges in de toekomst non-custodial zullen worden waardoor ze geen controle meer hebben over assets van klanten. Hij ziet ook het idee van een gecentraliseerd herstel fonds voor kleinere verliezen van klanten zitten. Eerder deze week werd bekend dat Binance met het ontwikkelen van een dergelijk fonds. Dit herstelfonds moet crypto projecten die in de problemen zitten te hulp schieten bij financiële problemen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie