Simon Bosch Simon Bosch
11/09/2023 16:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/09/2023 16:00

Failliete cryptobeurs bereidt massale dump voor, markt is angstig

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Populaire crypto dienst beëindigt solana inkomstenbron, wat nu?

Foto: Tada Images/Shutterstock

In november van vorig jaar is de enorme cryptobeurs FTX met veel kabaal officieel failliet gegaan. Dit veroorzaakte een grote kettingreactie die zelfs nu nog steeds niet volledig is opgelost. Doordat FTX miljarden dollars tekort kwam was het bovendien niet in staat om één-op-één klanten terug te betalen, daarom bezit het nog steeds veel crypto. Volgens de planning komt daar binnenkort verandering in.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX wil $3,4 miljard aan crypto verkopen

De exchange heeft namelijk een motie ingediend bij de rechtszaal, waarin staat dat het graag alle overgebleven activa wil verkopen. Afgelopen april waren de cryptocurrencies 3,4 miljard dollar waard. De op het sociale mediaplatform X actieve ‘The DeFi Investor’ concludeert dat het grootste deel hiervan uit solana (SOL) bestond en goed was voor 685 miljoen dollar. De op één na grootste activa was FTX’ eigen token, FTT. Dit bedrag stond toen op 529 miljoen dollar.

Bijna 1,3 miljard dollar was gedenomineerd in andere altcoins met elk een marktwaarde van minder dan 29 miljoen dollar. Helaas zijn veel coins de afgelopen tijd gedaald tot onder het niveau van afgelopen april, wat kan betekenen dat FTX gedwongen is om te verkopen met verlies. Het heeft ook 245 miljoen dollar aan stablecoins. Wat het portfolio op dit moment waard is, is nog niet duidelijk.

Het idee dat het overblijfsel van FTX een paar miljard dollar aan crypto gaat verkopen is in principe niet gunstig voor de markt, het creëert namelijk extra verkoopdruk. Gelukkig tonen de documenten dat de limiet op 100 miljoen dollar aan crypto per week ligt. Dit kan onder bepaalde voorwaarden worden opgehoogd tot 200 miljoen dollar per week. Dat moet voorkomen dat FTX de markt al te veel verstoort.

Advertentie

Solana crasht na FTX’ verkoopplannen

In ieder geval lijkt het nieuws geen goede invloed te hebben op de prijzen van de meeste tokens. Solana vormt het grootste deel van het portfolio, en is gemeten vanaf gisteren met ruim 8% gedaald. De koers staat nu slechts 20% onder de lokale bodem van afgelopen juni. Toen haalde de SEC uit naar de token, omdat het een ongeregistreerd effect zou zijn.

FTX Token (FTT) is op het moment van schrijven met meer dan 20% gecrasht. Volgens on-chain analysebedrijf IntoTheBlock overschaduwt het verkoopplan het goede nieuws in de markt.

Bitcoin (BTC) is met 268 miljoen dollar een veel kleiner deel van het portfolio, alhoewel het alsnog het op twee na grootste deel vormt. De flinke marktwaarde van BTC beschermt op dit moment de koers nog, de daling blijft vooralsnog steken op 1%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie