Thom Derks Thom Derks
20/01/2023 14:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2023 14:05

Genesis is 50 grootste crediteuren $3,5 miljard schuldig

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Cryptogigant Genesis stopt handel, laat miljardenschuld achter

Foto: mundissima/Shutterstock

Het Amerikaanse crypto leenplatform Genesis heeft afgelopen nacht zijn faillissement aangevraagd. Genesis start een zogenaamde Chapter 11 faillissementsprocedure, waarmee in theorie een doorstart mogelijk is. Uit de papieren blijkt dat het bedrijf echter zijn grootste 50 schuldeisers in totaal 3,5 miljard dollar schuldig is.

Slechts 10 crypto exchanges hebben grootste deel markt in handen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Strategische actie van Genesis?

Genesis zelf noemt het aanvragen van zijn faillissement een strategische actie om een wereldwijde oplossing te vinden voor zoveel mogelijk klanten en stakeholders en het bedrijf sterker te maken voor de toekomst, zo blijkt uit de officiële papieren.

Onder de 50 grootste schuldeisers bevinden zich onder andere de cryptobeurs Gemini, Mirana, Moonalpha Finance, VanEck en Bitvavo. Voor die partijen is het te hopen dat er nog voldoende kapitaal bij Genesis aanwezig is om ze in ieder geval voor een significant deel terug te betalen.

De bovengenoemde partijen hebben fondsen ondergebracht bij het leenplatform van Genesis, dat in de problemen kwam door het omvallen van Three Arrows Capital en FTX. Andere zusterbedrijven van Genesis, die de handel in derivaten en de spotmarkt faciliteren, vallen niet onder het faillissement.

Advertentie

Verwachtingen zijn positief

Uit het eerder genoemde persbericht blijkt dat Genesis er vertrouwen in heeft dat er voldoende kapitaal is om de crediteuren terug te betalen, maar of dat vertrouwen op waarheid berust moet de komende maanden blijken. Kort nadat FTX failliet ging in november, moest ook Genesis Global Capital de opnames op zijn platform schorsen.

Tot op de dag van vandaag zijn die opnames nog gesloten en blijkt er nu een faillissementsprocedure nodig om een oplossing te vinden. Volgens Cameron Winklevoss van Gemini is de start van de faillissementsprocedure een belangrijke stap in de goede richting om de assets van de gebruikers van het platform terug te krijgen.

Voordat FTX de laatste klap gaf die Genesis nodig had om in de problemen te raken, verloor het in 2022 honderden miljoenen door het opblazen van Three Arrows Capital, dat failliet ging door de implosie van het Terra (LUNA) protocol in mei van het jaar 2022.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie