Simon Bosch Simon Bosch
03/05/2023 07:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/05/2023 07:05

Hackers verkopen data van crypto-accounts op het dark web

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto hackers slaan nogmaals toe na mega diefstal

Foto: JARIRIYAWAT/Shutterstock

Criminaliteit op het internet is tegenwoordig aan de orde van de dag, dat is niet bepaald een geheim meer. Helaas gaat hacken verder dan je misschien zou denken. Volgens Privacy Affairs verkopen hackers zelfs gestolen inloggegevens voor crypto exchanges op het dark web.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Gestolen accounts crypto exchanges zijn goedkoop

In de Dark Web Price Index 2023 zet het beveiligingsbureau uiteen wat hackers in 2022 en in het eerste kwartaal van 2023 vroegen voor allerlei soorten inloggegevens en andere criminele praktijken. Zo blijk je voor slechts 110 Amerikaanse dollar al een gestolen creditcard mét 5.000 dollar te kunnen aanschaffen op het dark web.

Ook zijn geverifieerde accounts voor crypto-handelsplatformen populaire koopwaar. Een officieel account op Binance kost je bijvoorbeeld maar 410 dollar, en bij de Amerikaanse crypto- en aandelenbroker Robinhood kun je al voor 150 dollar aan de slag zonder legitieme inloggegevens. Bij een Amerikaans account voor Bittrex kon je zelfs na 30 dollar te betalen al handelen op illegale wijze. Kraken blijkt moeilijker te zijn, zo’n account kost namelijk 1.170 dollar.

Hackers blijken nu in staat om zelfs Know-Your-Customer-maatregelen (KYC) van exchanges en andere platformen te omzeilen. Wel zijn de prijzen nu een stuk hoger dan vorig jaar, volgens data van vorig jaar. Toen kostten inloggegevens van Binance en Kraken namelijk nog respectievelijk 260 dollar en 250 dollar.

Advertentie

Criminelen passen ook hun prijzen aan – naar beneden

Ook blijkt dat logingegevens voor een rekening bij een Europese bank een stuk duurder zijn om te ‘kopen’ dan een account bij een Amerikaanse bank. Zo betaal je voor gegevens die werken voor een ING- of HSBC-rekening respectievelijk 4.255 USD en 4.200 USD, maar een account voor een rekening bij J.P. Morgan Chase of Citigroup heb je al voor 500 USD of 200 USD.

De inflatie was voor criminelen natuurlijk ook hoog, en wetshandhavers zijn nog altijd bezig om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken. Het ligt dus voor de hand dat ook criminelen de prijzen voor hun werk hebben verhoogd. Echter is het tegenovergestelde gebeurd, veel prijzen buiten de crypto-sector zijn namelijk gedaald.

Zo zou je in het eerste kwartaal van 2023 voor 3.000 euro een illegaal Nederlands paspoort aanschaffen, 800 euro minder dan een jaar geleden. Netflix is het afgelopen jaar ook duurder geworden, maar gehackte accounts niet. Een jaarlijks account kost via hackers maar 20 euro, terwijl dit vorig jaar nog 25 euro was.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie