Kevin Schijven Kevin Schijven
09/11/2021 17:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2021 17:40

Hoeveelheid reguliere crypto beurzen neemt af, maar DEX blijven door DeFi juist hard groeien: Chainalysis

Het aantal cryptocurrency-exchanges op de markt neemt al een jaar lang gestaag af. Tegelijkertijd blijft het aantal gedecentraliseerde exchanges, ook bekend als DEX, juist flink stijgen en ze groeien ook harder. Dat meldt blockchain analysebedrijf Chainalysis op 9 november in een nieuw onderzoeksrapport.

Het aantal crypto beurzen op de markt bleef lang samen met de koersen stijgen. Dat begon in 2019 langzamerhand te veranderen toen een klein aantal grote beurzen de markt overnamen terwijl steeds meer kleine beurzen de deuren sloten. Tussen augustus 2020 en 2021 is het aantal crypto exchanges afgenomen van 846 naar 672.

Ondertussen groeien de DEX het hardst van alle type crypto beurzen. Het aantal is verdrievoudigd het afgelopen jaar, maar vooral het transactievolume steeg hard. De waarde op DEX is met maar liefst 550% gestegen tussen augustus 2020 en 2021.

Volgens het onderzoek komt dat vooral door de groei van decentralized finance (DeFi) en stappen vooral grote ervaren investeerders over naar DEX. De totale waarde ontvangen door DEX beurzen groeide van $10 miljard in juli 2020 naar $368 miljard in mei 2021 en kwam in september 2021 op $143 miljard uit.

“DEX zijn enorm populair geworden, wat samenvalt met de explosieve groei van de categorie DeFi in het algemeen. We zien dat DEX gebruikers veel grotere transacties uitvoeren dan gecentraliseerde exchange gebruikers. Dit komt waarschijnlijk omdat DeFi ook populairder is in landen met grotere, meer gevestigde cryptocurrency-markten, die ook vaak rijkere landen zijn.”

Het rapport meldt dat DEX gebruikers ook veel grotere transacties uitvoeren. De gemiddelde transactie op een DEX bedraagt $26.000 aan crypto tegenover $12.000 op centrale beurzen. De mediaan ligt voor DEX op $900 en voor traditionele exchanges op $150.

Toch groeide de waarde op derivatenbeurzen voor crypto nog harder, zelfs met 686%. Ook bleef de waarde op traditionele beurzen groeien, ze zijn namelijk toegankelijker voor beginners. De gecentraliseerde exchanges die blijven groeien, zijn de exchanges met het grootste aanbod aan verschillende crypto.

 “Naarmate de adoptie van cryptocurrency groeit, zullen de meeste nieuwe gebruikers hun eerste cryptocurrency verwerven via gecentraliseerde exchanges, omdat dit doorgaans de gemakkelijkste diensten zijn om fiatvaluta in te wisselen voor verschillende soorten cryptocurrency.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie