Max Duiker Max Duiker
31/05/2024 08:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2024 08:07

Mastercard lanceert nieuwe crypto-netwerk in Europa

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Mastercard lanceert nieuwe crypto-netwerk in Europa

Foto: hodim/Shutterstock

Mastercard heeft een nieuw programma voor crypto-transacties geïntroduceerd. Het programma maakt gebruik van peer-to-peer (P2P) transacties. Zo worden deze efficiënter en wordt het risico voor de gebruiker om fouten te maken geminimaliseerd.

In het nieuwe systeem kunnen gebruikers voor het versturen van hun kapitaal gebruikmaken van een gebruikersnaam. Dit komt in de plaats van de gebruikelijke lange en complexe wallet-adressen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Gebruiksvriendelijker en minder risico

Het versturen van cryptocurrencies gaat vaak gepaard met ingewikkelde gebruikersinterfaces. Deze relatief ingewikkelde handelingen vormen vaak een barrière voor het aantrekken van nieuwe en onervaren gebruikers.

De wallet adressen zijn vaak lang en complex en ook draagt het technische jargon in de wereld van DeFi niet bij aan de gebruiksvriendelijkheid voor de gebruiker. Bijkomend nadeel is het risico van permanente financiële verliezen door het verzenden van activa naar een verkeerd adres. Al deze facetten ontmoedigen veel potentiële gebruikers.

Mastercard probeert nu met hun “crypto credentials program” een oplossing voor deze problemen te bieden door transacties vooraf te screenen. Op deze manier kunnen gebruikers hun crypto niet naar adressen sturen die de betreffende crypto bijvoorbeeld niet ondersteunt. Dit zou de kans op financiële verliezen aanzienlijk moeten verminderen.

Advertentie

Zorgen over centralisatie en persoonsgegevens

Toch zijn er zorgen over de mate van centralisatie die het systeem met zich meebrengt. Crypto is fundamenteel gebaseerd op het decentraliseren van activa, en het programma van Mastercard is per definitie niet gedecentraliseerd

De gebruiker moet in dit geval namelijk op Mastercard vertrouwen. Het bedrijf is zo tussenpersoon voor de verificatie van de identiteit van gebruikers en het controleren van transacties op mogelijke problemen.

Om het systeem van Mastercard te kunnen gebruiken dient de gebruiker een zogenaamde Know Your Customer (KYC) verificatie te doorlopen, iets wat enige stigma geniet binnen de decentrale wereld en de cryptocommunities.

Wanneer een KYC wordt doorlopen, worden gevoelige persoonsgegevens namelijk opgeslagen. Dit baart privacybewuste gebruikers zorgen, aangezien Mastercard in het verleden door meerdere datalekken is getroffen. Daarbij werden sinds 2005 de gegevens van meer dan 40 miljoen personen blootgesteld aan hackers.

Ondanks alle scepsis hoopt Mastercard dat dit P2P pilotprogramma een belangrijke stap zal zijn in het toegankelijker en veiliger maken van cryptotransacties voor een breder publiek.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Advertentie