Max Duiker Max Duiker
31/05/2024 08:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2024 08:07

Mastercard lanceert nieuwe crypto-netwerk in Europa

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Mastercard lanceert nieuwe crypto-netwerk in Europa

Foto: hodim/Shutterstock

Mastercard heeft een nieuw programma voor crypto-transacties geïntroduceerd. Het programma maakt gebruik van peer-to-peer (P2P) transacties. Zo worden deze efficiënter en wordt het risico voor de gebruiker om fouten te maken geminimaliseerd.

In het nieuwe systeem kunnen gebruikers voor het versturen van hun kapitaal gebruikmaken van een gebruikersnaam. Dit komt in de plaats van de gebruikelijke lange en complexe wallet-adressen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Gebruiksvriendelijker en minder risico

Het versturen van cryptocurrencies gaat vaak gepaard met ingewikkelde gebruikersinterfaces. Deze relatief ingewikkelde handelingen vormen vaak een barrière voor het aantrekken van nieuwe en onervaren gebruikers.

De wallet adressen zijn vaak lang en complex en ook draagt het technische jargon in de wereld van DeFi niet bij aan de gebruiksvriendelijkheid voor de gebruiker. Bijkomend nadeel is het risico van permanente financiële verliezen door het verzenden van activa naar een verkeerd adres. Al deze facetten ontmoedigen veel potentiële gebruikers.

Mastercard probeert nu met hun “crypto credentials program” een oplossing voor deze problemen te bieden door transacties vooraf te screenen. Op deze manier kunnen gebruikers hun crypto niet naar adressen sturen die de betreffende crypto bijvoorbeeld niet ondersteunt. Dit zou de kans op financiële verliezen aanzienlijk moeten verminderen.

Advertentie

Zorgen over centralisatie en persoonsgegevens

Toch zijn er zorgen over de mate van centralisatie die het systeem met zich meebrengt. Crypto is fundamenteel gebaseerd op het decentraliseren van activa, en het programma van Mastercard is per definitie niet gedecentraliseerd

De gebruiker moet in dit geval namelijk op Mastercard vertrouwen. Het bedrijf is zo tussenpersoon voor de verificatie van de identiteit van gebruikers en het controleren van transacties op mogelijke problemen.

Om het systeem van Mastercard te kunnen gebruiken dient de gebruiker een zogenaamde Know Your Customer (KYC) verificatie te doorlopen, iets wat enige stigma geniet binnen de decentrale wereld en de cryptocommunities.

Wanneer een KYC wordt doorlopen, worden gevoelige persoonsgegevens namelijk opgeslagen. Dit baart privacybewuste gebruikers zorgen, aangezien Mastercard in het verleden door meerdere datalekken is getroffen. Daarbij werden sinds 2005 de gegevens van meer dan 40 miljoen personen blootgesteld aan hackers.

Ondanks alle scepsis hoopt Mastercard dat dit P2P pilotprogramma een belangrijke stap zal zijn in het toegankelijker en veiliger maken van cryptotransacties voor een breder publiek.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie