Simon Bosch Simon Bosch
04/04/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/04/2023 19:00

Onderzoek: Instituten ‘extreem geïnteresseerd’ in crypto ETF’s

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/Maurice NORBERT

De crypto markt is na de vorige bullmarkt hard gekrompen, maar veel beursproducten op basis van crypto zijn nog steeds niet verdwenen. Instituten, ofwel grote financiele instanties, zijn zelfs van plan om bij te kopen. Toch zijn maar weinig institutionele investeerders van plan om hun blootstelling te vergroten.

Terra-advocaten willen boete van $1 miljoen in plaats van $5,3 miljard
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Crypto ETF’s blijvend populair

De financiële dienstverlener Brown Brothers Harriman heeft voor het tiende jaar op rij de Global ETF Survey gedaan. 325 instituten uit Europa, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China hebben hun verwachtingen op een rijtje gezet. Van deze investeerders beheert 40% meer dan 1 miljard dollar aan activa, en 55% van de investeerders heeft meer dan 25% hiervan in Exchange Traded Funds (ETF’s) geïnvesteerd.

Bijna tweederde van deze bedrijven is ‘extreem geïnteresseerd’ in ETF’s op basis van crypto, volgens het onderzoek. Maar de bearmarkt lijkt wel een flinke bres te hebben geslagen in de bereidheid om risico’s te nemen. Minder instituten zijn nu bereid om de komende 12 maanden het percentage in crypto-investeringen te vergroten. Dat aantal investeerders was in 2022 nog 6% hoger.

Advertentie

Europa iets voorzichtiger

Een andere interessante trend is die van de actief beheerde ETF’s. Veel beursfondsen zijn tegenwoordig ‘passief’, wat betekent dat er niet zo vaak iets verandert aan waar de fondsen uit zijn opgebouwd. In ETF’s die actief worden beheerd is dus anders, denk daarbij bijvoorbeeld aan de indexen van ARK Invest. 92% van de investeerders heeft de afgelopen 12 maanden zo’n ETF gekocht, en 82% is van plan om deze posities in 2023 minimaal te behouden.

Ook is Europa iets terughoudender in het investeren in crypto dan China en de Verenigde Staten. In Europa heeft 24% van de ondervraagde instituten geïnvesteerd in crypto. In de VS is dit 25%, en in China 27%.

De verschillen zijn groter als je naar de toekomstplannen kijkt. 55% van de Amerikaanse instituten ziet wel brood in cryptocurrencies, ten opzichte van 29% van de Europese ondervraagden. In China is het percentage met 58% nog een stuk hoger, wat mogelijk komt doordat het daar vorig jaar verboden was om crypto te bezitten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie