Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
09/02/2024 21:28 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2024 17:17

Topmannen grote crypto exchange krijgen fikse celstraf opgelegd

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Topmannen grote crypto exchange krijgen fikse celstraf opgelegd

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

De CEO en CTO van de Zuid-Koreaanse crypto exchange Bitsonic krijgen een fikse celstraf, zo oordeelt de Koreaanse rechtbank. Beide functionarissen stalen gezamenlijk voor $8 miljoen aan klant fondsen en schenden het vertrouwen tussen beleggers en handelsplatformen in het Aziatische land. 

iPhone-gebruikers met crypto, let op: ‘schakel iMessage uit’
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

CEO’s van grote crypto exchange Bitsonic krijgen fikse celstraf

Bitsonic is een cryptocurrency handelsplatform in Zuid-Korea dat in april van 2018 werd opgericht. De exchange beheert ook een eigen munt, de Bitsonic Coin (BSC). Eigenaren van deze munt krijgen een deel van de handels vergoedingen van de exchange. Het handelsplatform focust met name op het verhandelen van crypto en KSW (Zuid Koreaanse Won) paren.

CEO Jinwook Shin en CTO Bae ontvangen respectievelijk een gevangenis van zeven en een jaar. De CEO wordt beschuldigd van het frauduleus manipuleren van cryptocurrency prijzen en handelsvolume op Bitsonic tussen 2019 en 2021 door gebruik te maken van de zogeheten “buy back methode.” Dit houdt in dat Shin zelf grote hoeveelheden van de BSC coin opkocht om zo de koers kunstmatig te verhogen.

Het bleef echter niet bij het manipuleren van de BSC koers. Ook wordt de CEO beschuldigd van het vervalsen van kapitaalstromen naar het handelsplatform. Hierdoor werd de illusie gecreëerd dat de exchange grote hoeveelheden geld ontving terwijl het tegenovergestelde het geval bleek te zijn. 

Door kunstmatig de handelsvolume op Bitsonic te verhogen wist Shin veel investeerders aan te trekken. In totaal waren er ruim 100 beleggers die grote crypto deposits plaatsten ter waarde van $7,5 miljoen.

Advertentie

Rechter oordeelt streng

De rechter in Zuid-Korea oordeelt sterk over het gedrag van Shin en Bae. Het vertrouwen tussen gebruikers, beleggers en centrale handelsplatformen is van essentieel belang voor een gezonde economie. Dit vertrouwen hebben de leiders van Bitsonic flink weten te beschadigen zonder dat ze hier een vorm van spijt toonde, zo lichtte de rechter toe in zijn uitspraak: 

“Het vertrouwen in de uitwisseling van virtuele activa, die moet worden uitgevoerd op basis van vertrouwen tussen operators en gebruikers, is ernstig geschaad. Niettemin ontlopen ze hun verantwoordelijkheid en tonen ze geen spijt, en zelfs een aanzienlijk deel van de schade is nog niet verhaald”, aldus de rechter.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie