Robin Hazekamp Robin Hazekamp
08/07/2023 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/07/2023 12:15

Weer een enorme crypto hack: bizar bedrag aan crypto gestolen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Weer een crypto platform gehackt: miljoenen aan AVAX gestolen

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Multichain, een zogenaamde cross-chain bridge, is deze week gehackt. Donderdag verschenen er al een aantal bezorgde berichten op verschillende sociale media. In de berichten waren verdachte transacties van grote hoeveelheden crypto te zien. Niet veel later werden de geruchten door het crypto beveiligingsbedrijf PeckShield bevestigd. De schade: $126 miljoen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto bridge gehackt

Multichain (voorheen AnySwap) is een cross-chain platform die verschillende blockchain netwerken met elkaar verbindt. Dit soort bruggen zijn het afgelopen jaar vaker het doelwit geweest van aanvallen en bevatten nog regelmatig kwetsbaarheden die hackers misbruiken.

In totaal is er door het exploiteren van deze brug $126 miljoen aan crypto gestolen. Op 6 juli werd $63,3 miljoen aan USD Coin (USDC) opgenomen, $31,3 miljoen aan wrapped bitcoin (WBTC) en $13,8 miljoen aan wrapped ethereum (wETH). Bovendien zag het Ethereum contract van de Dogechain brug een opname van $666.000. Een totaal van $5.872.661 aan USDC en USDT werd opgenomen uit de Multichain Moonriver brug op Ethereum.

De enorme diefstal kwam kort na de aankondiging dat Multichain een aantal bridges zou faciliteren op het Fantom netwerk. De bridges op dit netwerk zijn dan ook de oorzaak geweest voor de enorme hack. Op donderdag 6 juli werd de aankondiging gemaakt en niet veel later werden de Multichain bridges op Fantom gehackt. Waarschijnlijk heeft het Multichain team bij het opzetten van de bridges op Fantom een aantal cruciale fouten over het hoofd gezien.

Advertentie

Crypto exchange Binance zet samenwerking stop

Momenteel ligt het Multichain platform stil. Alle bridges van Multichain op verschillende exchanges zijn stopgezet. Woensdag kondigde crypto exchange Binance aan de samenwerking met Multichain te verbreken en de bridges van het platform af te halen. Gelukkige timing, want daardoor vallen gebruikers van Binance niet onder de slachtoffers van de hack die een dag later plaatsvond.

“Het lijkt erop dat er weer een hack heeft plaatsgevonden op Multichain. Dit heeft GEEN invloed op gebruikers op Binance zelf. We hebben een tijdje geleden alle activa uitgewisseld en deposito’s gesloten. Hoe dan ook, we bieden onze hulp aan om te helpen met de situatie.”

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie