Robin Hazekamp Robin Hazekamp
08/07/2023 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/07/2023 12:15

Weer een enorme crypto hack: bizar bedrag aan crypto gestolen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Weer een crypto platform gehackt: miljoenen aan AVAX gestolen

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Multichain, een zogenaamde cross-chain bridge, is deze week gehackt. Donderdag verschenen er al een aantal bezorgde berichten op verschillende sociale media. In de berichten waren verdachte transacties van grote hoeveelheden crypto te zien. Niet veel later werden de geruchten door het crypto beveiligingsbedrijf PeckShield bevestigd. De schade: $126 miljoen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto bridge gehackt

Multichain (voorheen AnySwap) is een cross-chain platform die verschillende blockchain netwerken met elkaar verbindt. Dit soort bruggen zijn het afgelopen jaar vaker het doelwit geweest van aanvallen en bevatten nog regelmatig kwetsbaarheden die hackers misbruiken.

In totaal is er door het exploiteren van deze brug $126 miljoen aan crypto gestolen. Op 6 juli werd $63,3 miljoen aan USD Coin (USDC) opgenomen, $31,3 miljoen aan wrapped bitcoin (WBTC) en $13,8 miljoen aan wrapped ethereum (wETH). Bovendien zag het Ethereum contract van de Dogechain brug een opname van $666.000. Een totaal van $5.872.661 aan USDC en USDT werd opgenomen uit de Multichain Moonriver brug op Ethereum.

De enorme diefstal kwam kort na de aankondiging dat Multichain een aantal bridges zou faciliteren op het Fantom netwerk. De bridges op dit netwerk zijn dan ook de oorzaak geweest voor de enorme hack. Op donderdag 6 juli werd de aankondiging gemaakt en niet veel later werden de Multichain bridges op Fantom gehackt. Waarschijnlijk heeft het Multichain team bij het opzetten van de bridges op Fantom een aantal cruciale fouten over het hoofd gezien.

Advertentie

Crypto exchange Binance zet samenwerking stop

Momenteel ligt het Multichain platform stil. Alle bridges van Multichain op verschillende exchanges zijn stopgezet. Woensdag kondigde crypto exchange Binance aan de samenwerking met Multichain te verbreken en de bridges van het platform af te halen. Gelukkige timing, want daardoor vallen gebruikers van Binance niet onder de slachtoffers van de hack die een dag later plaatsvond.

“Het lijkt erop dat er weer een hack heeft plaatsgevonden op Multichain. Dit heeft GEEN invloed op gebruikers op Binance zelf. We hebben een tijdje geleden alle activa uitgewisseld en deposito’s gesloten. Hoe dan ook, we bieden onze hulp aan om te helpen met de situatie.”

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Advertentie