David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
15/06/2018 12:16 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 08:59 Columns

Wekelijkse Bitcoin (BTC) koers analyse: Hoeveel dieper kunnen we gaan?

icon-columns
Columns
wekelijkse_bitcoin_koers_analyse_hoeveel_dieper_kunnen_we_gaan

Zo, welkom weer bij een nieuwe column over de Bitcoin koers met een terugblik op afgelopen week en een vooruitblik op de komende week. En wat een week was het. Nu de lucht weer een beetje is opgeklaard kunnen we eens rustig kijken wat de schade is van de storm van afgelopen week. In mijn vorige column schreef ik over de stilte voor de storm. De storm kon ons twee kanten op waaien, want er waren zowel ‘bullish’ als ‘bearish’ signalen, maar de markt koos voor een duikvlucht. Zoals verwacht bleken de support levels die waren gebouwd op laag volume weinig waard en maakte Bitcoin haar terugkeer naar de $6000 zone. In mijn eerste column gaf ik tevens aan dat we kritisch moeten kijken naar de fundamenten van de markt indien we weer onder de $6700 zouden komen. Dit is afgelopen week gebeurd en daarom wil ik graag een aantal belangrijke support niveaus aan jullie tonen.
Het lage volume en vertrouwen van bulls boden weinig kracht de afgelopen weken en keer op keer in de afgelopen maanden hebben we gezien dat de angst in de markt groot is en dat een sterke sell-off plaatsvindt bij de eerste aanleidingen voor paniek.
De bulls zijn moe en nadat de laatste rally (weer) vroegtijdig werd gestopt bevindt hun vertrouwen zich op een dieptepunt. In afbeelding 1 is duidelijk te zien hoe het maximale volume op iedere piek de afgelopen maanden afneemt. Ja, het verkoopvolume neemt ook af, maar is wel nog steeds groter dan het koopvolume. De bears hebben de overhand in deze markt en slaan toe wanneer de bulls op hun zwakst zijn.
wekelijkse_bitcoin_koers_analyse_hoeveel_dieper_kunnen_we_gaan_afbeelding_1Afbeelding 1: De bulls zijn moe
De huidige markt wordt gedomineerd door een schillig optimisme. ‘Fear of missing’ out slaat snel om naar paniek en vice versa.
De huidige opleving moet dan ook voorzichtig worden benaderd. Na de dip van afgelopen week was de markt sterk ‘oversold’ en is de huidige ‘relief-rally’ niet meer dan normaal. Echter, de bulls hebben heel veel werk te doen om de huidige bear trend om te zetten in een gezonde bull run. Daarbij is het belangrijkst dat ‘resistance levels’ die worden doorbroken zich omzetten in sterke support levels. Op dit moment wordt het gewonnen terrein te makkelijk opgegeven en dat zorgt voor zwakte in de markt. De afgelopen maanden is de $6000 zone drie keer aangeraakt en ik denk niet dat deze zone een vierde keer stand houdt. Indien we opnieuw een duikvlucht maken geloof ik dat dit ijs zal breken en de prijs van Bitcoin verder doorzakt. Maar hoe ver kunnen we dan gaan? In theorie kunnen we uiteraard helemaal tot onder de $1000 dollar komen maar dat gebeurt niet zomaar. Er liggen namelijk een aantal sterke support levels tussen de $1000 en het huidige prijsniveau en ondanks dat de bulls zwak zijn op het moment zijn de bears op dit moment zeker niet sterk genoeg om eenvoudig door deze niveaus heen te gaan. In afbeelding 2 heb ik de belangrijkste support zones weergegeven.
wekelijkse_bitcoin_koers_analyse_hoeveel_dieper_kunnen_we_gaan_afbeelding_2Afbeelding 2: Belangrijke support niveaus
In bovenstaande wekelijkse grafiek zijn verschillende support niveaus goed zichtbaar. De eerste die we tegenkomen ligt op ongeveer $5700. Hoewel het niveau van $5700 naar verwachting sterk zal zijn ligt het sterkste support in mijn optiek op het niveau van $5000 tot $3500. Tijdens de vorige bullrun is hier een sterke basis gecreëerd met groot volume. Indien dit niveau breekt treffen we een volgende basis aan op het niveau van $3000 tot $2000. Hierna treffen we support op het alom bekende $1000 dollar niveau. Verwacht ik dat we hier zomaar komen? Nee, zeer zeker niet. Afbeelding 2 geeft enkel de verschillende support niveaus weer op basis van technische data. Daarbij komt ook dat de bears hun kracht verliezen naarmate de prijs lager komt en het support zal toenemen.
Op de korte termijn is een dip naar het niveau van $5700 echter niet ondenkbaar. Dit geldt vooral indien de huidige rally niet voldoende momentum heeft om de resistance niveaus tot en met $7700 met overtuiging te doorbreken. Een break door de $12000 zou een minimale voorwaarde zijn om van een ‘trend reversal’ te kunnen spreken.   
Nu wil ik deze column niet met alleen negativiteit afsluiten, want vergeet niet, er zijn ook verschillende bullish signalen in de markt. Zoals eerder besproken neemt het algehele volume af in de markt (dit is positief voor een trend-reversal). De laatste dip had namelijk weer een lager volume dan de dip daarvoor. Dit geeft aan dat ook de bears hun kracht verliezen. Tegelijkertijd lijkt de Stoch-RSI op de wekelijkse grafiek een bullish cross te gaan maken en zien we hetzelfde op de MACD en de Commodity-Channel-Index. Daaraan toevoegend ligt de waarheid vaak in het midden. In tijden van een dip wordt de markt extreem negatief en ten tijde van een rally overmatig positief. Ik geloof dat de kunst van succesvol investeren voor een deel wordt bepaald door het vinden van de mate en het hebben van geduld, want in een wereld waar alles steeds sneller gaat is geduld een waardevol goed. Voor nu verwacht ik wat beter weer in Bitcoin land de komende dagen, maar slechter weer is mogelijk op komst. Tot volgende week!

Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Hij is aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments, educator in de Digital Asset space en deelt wekelijks zijn kennis over investeren op zijn Youtube en Instagram Kanaal. Hij heeft intussen meer dan 8 jaar ervaring op het gebied van investeren en is een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van avonturen. Zijn motto is “overdreven lekker leven!”

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Columns nieuws

Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie