Jacco van den Brink Jacco van den Brink Jacco van den Brink
14/03/2022 19:00 8 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/03/2022 19:00 Columns

Hoe financieel vrij te worden ten tijde van hoge inflatie?

icon-columns
Columns
hoe_financieel_vrij_te_worden_ten_tijde_van_hoge_inflatie

Overearth / Shutterstock

Het centraal bureau voor statistiek (CBS) doet verwoede pogingen ons het idee te geven dat de inflatie meevalt. Veel statistici claimen echter dat de werkelijk cijfers vele malen hoger liggen dan het CBS doet voorkomen. Prijzen van zaken als woningen worden niet meegenomen in de berekeningen van het CBS. Je hypotheekrente stijgt bovendien terwijl je spaarrente nog steeds op maximaal 0,01% staat. Dit roept vragen op als:

 • Hoeveel rendement moet ik in hemelsnaam maken om de inflatie te verslaan?
 • Kan ik in deze omstandigheden FIRE (Financial Independent Retire Early) nog wel bereiken?

Ik neem jullie in deze blog mee in de manier waarop ik als Financieel Vrije Vent naar dit probleem kijk. Kan je nog op hoge snelheid financiële vrijheid bereiken en zo ja, wat is daarvoor nodig? Mijn vraag is er met een open mind in te gaan want in deze blog wil ik een start maken jou financieel te her-programmeren.

Bitcoin koers dondert 2% omlaag – ondanks positief Amerikaanse inflatierapport
Bitcoin koers dondert 2% omlaag - ondanks positief Amerikaanse inflatierapport

De definitie van FIRE is fout

Mensen die over FIRE praten hebben vaak de volgende rekensom in hun hoofd:

 • Geïnvesteerd bedrag x verwacht rendement = dekking van de vast lasten

Gebruik jij deze som? Dan heb ik slechte nieuws: Ontelbaar veel factoren waar jij geen invloed op hebt kunnen deze som beïnvloeden.

Crisis, inflatie, overheidsingrijpen, wijzigingen in de belastingen, verhoging van rentes, wijzigingen in de kosten of zelfs het failliet gaan van tussenschakels zoals brokers, exchanges, vastgoedbeheerders, platformen en banken. Jij wilt die schakels tot in minimum beperken, maar zal snappen dat je er een paar nodig zal hebben. De som om financiële vrijheid te bereiken lijkt misschien goed, maar de kans dat je er over vier jaar dezelfde uitkomst mee krijgt is nul.

Advertentie

Jouw Inkomsten en uitgaven zijn voorgeprogrammeerd

De belangrijkste factoren voor FIRE zijn de hoogte van je inkomsten en uitgaven. De actieve invloed die jij op beiden kan hebben is onbegrensd. Of jij de kansen om jouw invloed uit te oefenen ook herkent, hangt veelal af van hoe jij je leven lang geprogrammeerd bent geweest. Bij een arme programmering heb je veelal het gevoel dat de hoeveelheid inkomsten en uitgaven die je hebt jouw overkomen en eindig zijn. Bij een rijkere programmering zie je constant kansen om die inkomsten en uitgaven te beïnvloeden.

Financieel geprogrammeerd?

Om te weten hoe jij bent geprogrammeerd zodat je verbeteringen aan kan brengen moet je snappen hoe jouw programmering is ontstaan. Deze vragen kunnen inzichten geven:

 • JEUGD: Gaven jouw opvoeding en je vrienden je het gevoel dat je rijk kon worden? Wat kreeg je mee over het uitgeven van geld? Werd er positief of negatief over geld gesproken?
 • SCHOOL: Heeft het (school)systeem jou een studierichting laten kiezen? Voor welke rol op de arbeidsmarkt werd je klaargestoomd? Had je het gevoel veel invloed te hebben op dat wat je zou gaan verdienen? Wist je dat het schoolsysteem is beïnvloed door bedrijven met als doel arbeiders op te leiden?
 • SCHULD: Heb je een studieschuld of andere schulden? Wat doet dit met jouw gedachtes over hoeveel je moet verdienen? Wat zegt het jouw bestedingsruimte?
 • SALARIS: Heeft jouw werkgever vastgelegde salarisschalen? Wat zegt dit jou over wat je aan inkomsten kan krijgen? Lijkt dit een vast gegeven in jouw hoofd?
 • MEDIA & RECLAME: Welke invloed hebben media en marketingcampagnes op de ideeën die jij en je vrienden hebben over uitgaves voor sport, kleding, meubels en uitjes? Zou je anders met deze uitgaven om gaan wanneer jij en je vrienden er nooit aan werden blootgesteld?
 • WONEN: Wat of wie is bepalend geweest voor waar jij woont? Hoe heb je bepaald welk deel van je besteedbaar inkomen je aan wonen wilde besteden? Wat zijn de vaste lasten en heb je ooit nagedacht over wat je ook met dit geld zou kunnen doen? Heb je ooit bedacht wat dit op langere termijn zou kunnen betekenen?
 • OPBOUW: Zijn in de loop van je leven jouw uitgaven onbewust omhooggegaan? Kost het moeite jouw inkomsten gelijke tred te laten houden? Is dit een bewust proces? Maak jij je wel eens zorgen over je financiële toekomst?
 • EDUCATIE: Leerde iemand jou over de kansen van beleggen of ondernemen? Leerde jij dat je in plaats van werken voor geld, ook geld voor jou kan laten werken? Vind je het moeilijk om geld te vragen? Weet je dat je, met een goed idee, ook geld van andere voor jou kan laten werken?
Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
 • Advertentie
 • Bitvavo

Work hard, play hard

De uitspraak klinkt stoer maar is een ideaal marketingmodel voor iets dat in de FIRE-beweging de ratrace wordt genoemd. “Play hard” staat symbool voor snel veel uitgeven. Daarna moet jij weer extra hard aan het werk. Dat werken doe je voor iemand die het geldsysteem vaak net iets beter snapt dan jij. Iemand met een net even wat rijkere programmering.

Veel mensen zitten zo vast in hun programmering dat ze dagelijks de laatste uren van hun werkdag op de klok wegkijken. Is het al weekend? Kan ik een dagje ongelimiteerd de frustraties uit mijn kop wegzuipen in de kroeg of weg-zappen op televisie of online? Afleiding die je weerhoudt jouw programmering tegen het licht te houden.

Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Jouw cryptowallet is in gevaar - dit is wat je vandaag nog moet doen

Hulp nodig bij het her-programmeren?

Abonnementen, auto’s, uitgaan, voeding, baan en vooral de manier waarop je woont. Het lijken vaststaande gegevens zolang je in een arme programmering zit. Ik heb goed nieuws: Je bent geen boom! Je hebt vrijheid te kiezen en te bewegen.

Afgelopen jaar ben ik zelf mijn arme programmering gaan herschrijven. Ik kocht, na onderzoek, een vastgoedtransformatieproject aan. Ik had geld maar vertrouwde op mijn strategie. Ik kon waarde toevoegen en voldeed aan een sterke vraag van iets waarvan er te weinig was (woningen in plaats van winkels). De maand erna zegde ik mijn baan op en verkocht ik mijn huis. Het huis zorgde voor lagere uitgaven en extra vermogen. Dat geld en mijn vrijgekomen tijd gebruik ik om te beleggen en passieve inkomsten te verhogen. Ik werk er nu aan mijn programmering zo te herschrijven dat mijn inkomsten een ton per maand hoger zullen liggen dan mijn uitgaven. Om maandelijks een ton te verdienen is een herprogrammering niet noodzakelijk. Om deze te behouden wel.

Ik ben sinds ik op Curaçao ben een hoop jongen crypto-beleggers tegen het lijf gelopen die met veel discipline zeer hoge rendementen halen. Toen ik hen trots vertelde over het rendement van 9,5% op ons vastgoed vroegen ze of dit per week of maand was. Tja, hoewel er op vastgoed sprake is van een hefboom (je belegt ook met geleend geld) heeft deze vraag mij aan het denken gezet. Waar focus ik op en hoe kan slim beleggen in crypto bijdragen aan mijn eigen financiële her-programmering.

Let op: Als belegger moet je altijd een plan B hebben. Wij gaan er niet van uit, maar stel dat al onze gespreide beleggingen in het water vallen en onze inkomsten dalen? Door de vrijheid die we zonder huis en baan hebben is er de mogelijkheid naar een goedkoper land te gaan. We hebben dus ook meer invloed op onze uitgaven gekregen. Links of rechtsom, het is zaak in meer kansen te kunnen denken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
 • Advertentie
 • Bitvavo

Test

Welk cijfer geef jij jouw financiële programmering?

 • 1 staat voor arm, 10 voor rijk?

Hou al jouw inkomsten en uitgaven waarvan jij denkt dat ze vast staan tegen het licht. Wat als jij jouw leven opnieuw in zou richten? Hoe dicht bij FIRE kan je komen? Welke laatste stappen moet je zetten? Hoe zou jouw leven eruitzien en hoe zou het voelen? Wat heb je nodig om jouw programmering te verrijken?

Bitcoin koers dondert 2% omlaag – ondanks positief Amerikaanse inflatierapport
Bitcoin koers dondert 2% omlaag - ondanks positief Amerikaanse inflatierapport

De oplossingen

Van de een op de andere dag veranderen is onmogelijk. Bewustwording en mensen opzoeken die rijker geprogrammeerd zijn kan enorm stimuleren. Zelf haal ik FIRE inmiddels niet meer uit rekensommen en onze maandelijks groeiende cashflow. Ik haal het uit de groei aan kennis, netwerk en een flexibelere mindset. Ik probeer bij de keuzes in het leven en voor beleggingen steeds bewust na te denken over wat iemand met een rijkere programmering zou doen.

Samen met (mijn) Financieel Vrije Vrouw maakten ik de FIRE-masterclass waar al onze lessen over FIRE, netwerken en beleggen samenkomen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
 • Advertentie
 • Anycoin Direct

Leer meer over de weg naar financiële vrijheid

Wil je meer lezen over beleggen, financiële vrijheid en FIRE? Bekijk dan onze website en volg me op Instagram.

Ben je geïnteresseerd in een FIRE-masterclass en wil je leren beleggen met minder stress, waardoor je meer tijd over hebt? In onze FIRE-masterclass helpen we je aan kennis die je nodig hebt voor een plan naar financiële vrijheid. Gebruik bij het aanmelden kortingscode CRYPTOINSIDERS voor €25 korting.

 

Deel dit artikel
Jacco van den Brink

Jacco (alias Financieel Vrije Vent) begon vier jaar geleden met zijn vrouw te beleggen. Hij leerde overwaarde uit zijn woning halen, nam een extra hypotheek en kocht een woning voor de verhuur. De eerste cashflow en een ontembare honger naar financiële vrijheid was geboren. Snel volgden vastgoedtransformaties, beleggen op de beurs, in forex, edelmetalen, crowdlending en crypto. Jacco zegde zijn baan op en verkocht zijn huis om meer te kunnen investeren. Inmiddels reist hij met zijn gezin door verschillende plaatsen van de wereld waar hij, vaak onder een palmboom, verder werkt aan zijn beleggingen en het delen van de kennis die hij op doet. Samen met zijn vrouw werkt Jacco aan de website Financieel Vrije Vrouw en maakte hij de FIRE-masterclass. Over al hun beleggingen wordt geblogd, volgt hij cursussen en interviewt hij specialisten. Hiermee worden de volgers in hun community en op Instagram van bruikbare kennis voorzien. Jacco zijn Missie: Laten zien dat kennis, een goed plan en een netwerk van veel grotere waarde zijn dan een startkapitaal om mee te kunnen beleggen.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Columns nieuws

Jouw cryptowallet is in gevaar - dit is wat je vandaag nog moet doen
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Column
Tim Kamp
Columns
Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken
Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken
Column
Thom Derks
Columns
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie