Timo Bult Timo Bult Timo Bult
14/08/2021 08:42 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/08/2021 08:42 Columns

Timo’s take: Cardano (ADA) smart contracts lanceerdatum bekend! Wordt de Ethereum killer wakker?

icon-columns
Columns
Timo's take Cardano (ADA) smart contracts lanceerdatum bekend Wordt de Ethereum killer wakker

Het lijkt dan toch eindelijk zover te zijn; Cardano (ADA) gaat smart contracts lanceren! Het duurde een lange tijd en het project kreeg daarom veel kritiek op zijn dak. Toch werden de afgelopen maanden grote stappen gezet en daar profiteerde ook de ADA prijs van. Wat ligt er nu allemaal in het verschiet voor het project, en kan de ADA prijs nog verder stijgen dan het de afgelopen dagen al deed?

Bitcoin en Nasdaq dalen hard: waar is de markt bang voor?
Bitcoin en Nasdaq dalen hard: waar is de markt bang voor?

Smart contracts, waar het voor Cardano allemaal om draait

Waar Bitcoin (BTC) een netwerk is voor het peer-to-peer verzenden van waarde, zijn de generaties blockchains die volgden uitgebreider. Ethereum (ETH), een zogenoemde tweede generatie blockchain, introduceerde smart contracts. Dankzij deze innovatie konden nu complexere gedecentraliseerde applicaties op de blockchain worden ontwikkeld.

En dat bracht een hoop nieuwe mogelijkheden. Denk aan decentralized finance (DeFi), waar men geld kan lenen of uitlenen zonder dat er een bank bij komt kijken, peer-to-peer crypto kan verhandelen met elkaar en nog veel meer. Maar ook non-fungible tokens (NFT’s), de unieke crypto tokens, werden mogelijk dankzij smart contracts.

De mogelijkheden met smart contracts zijn eigenlijk eindeloos. Ze vormen een mogelijk belangrijk onderdeel van een toekomst waarin mensen meer zaken op een gedecentraliseerde manier regelen. Maar dat alles staat nog in zijn kinderschoenen. Wel is Ethereum tot nu toe de koning van de smart contract blockchains.

Maar met de opkomst van derde generatie blockchains lijkt Ethereum zich nu toch echt op te moeten gaan maken voor een sterker wordende competitie. Een van die rivalen is Cardano, een proof-of-stake (PoS) netwerk dat naar verluidt met gemak honderden transacties per seconde kan verwerken op de basislaag. Maar Cardano heeft als nadeel dat het al 2017 werd gelanceerd, maar dat smart contracts sinds die tijd nog niet zijn geactiveerd. Met andere woorden, met Cardano kan je relatief weinig. Maar na vier jaar wachten is het zover!

Advertentie

Cardano smart contracts gaan volgende maand live

Gisteren werd in een update een datum geprikt voor de grote Alonzo update. De bedoeling is dat 12 september de grote dag wordt voor Cardano. En de ADA koers reageerde hier natuurlijk meteen op. Die staat over de afgelopen 7 dagen maar liefst 50% in de plus en lijkt nu stand te houden boven een prijs van $2.

Kortom, mensen hebben grote verwachtingen van wat komen gaat. Gaat Cardano Ethereum van de troon stoten? Ik denk dat we de komende maanden moeten gaan zien hoe Cardano zich ontwikkelt en of er ook daadwerkelijk applicaties van Ethereum naar Cardano gaan verhuizen. Ook is het natuurlijk belangrijk dat het Cardano-netwerk geen kuren gaat vertonen.

Lark Davis, een bekende crypto-investeerder, deelde gisteren op Twitter zijn verwachtingen van de ADA prijs. Hij merkt op dat het aantal transacties op Cardano nu nog laag is, maar dat het netwerk een soortgelijk traject kan gaan volgen als Polygon zodra smart contracts live gaan. Een enorme rally is op dit moment echter onwaarschijnlijk. Mocht de ADA prijs nog 6 keer over de kop gaan dan zou de marktkapitalisatie gelijk komen te staan aan die van Ethereum. Davis verwacht echter dat “een paar honderd procent” zeker mogelijk blijft.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Columns nieuws

Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie